Днес започва битката за титлата в баскетболния шампионат при мъжете. Лукойл Академик и Левски ще играят първите два мача в... Самоков. И това е само началото.

Серията за бронзовите медали е провалена. Първият двубой между Балкан и Черно море Порт Варна бе прекратен, публиката нахлу на терена, а домакините извадиха отбора си. По наредба серията трябва да приключи, а Балкан настоява за преиграване.

Първенството наистина е повече от интересно през настоящия сезон, но каква е цената на този интерес? Казват, че няма лоша реклама, стига да не ти объркат името, но ще даде ли въпросната реклама желания резултат? Може и да доведе малко повече зрители в залата, но дали ще ги задържи.

Напрежението в българския баскетбол е повече от осезаемо. Този факт сам по себе си не е никак странен. Когато има силна конкуренция, има и напрежение. Въпросът е как отговорните фактори се справят с това напрежение. Ние имаме Лукойл Академик, Левски, Балкан, Черно море и т.н. А представете си, ако имахме Реал, Барса и Валенсия или Панатинайкос, Олимпиакос и Арис, или пък Партизан и Звезда... Как ли щеше да завърши шампионата? Май е по-добре да не знаем.

Едно е сигурно. Проблемът не е във феновете. Те са добри към едни и враждебни към други. Най-естественото нещо на света. Проблемът не е, че недоволстват от реферите. В това също няма нищо странно. Проблемът идва, когато гневът им не може да бъде овладян. И, когато има мачове, които не завършват.

Проблемът е, когато клубовете не вярват на собствената си федерация. Главният мениджър на НБЛ Иван Ценов го каза най-добре: „Притеснява ме недоверието на клубовете към решенията, които взима Лигата или федерацията.”

Да, винаги има загуби, които се оправдават със съдиите, но дано ръководството на централата да знае какъв е най-правилният ход в момента, защото е само на крачка от пълния хаос.