„Червените ангели” версия 2007-а спечелиха Адриатическата лига! Ставаме на крака и аплодираме. Някъде там, в близкото минало аплодира и дамският баскетболен тим на Левски-Спартак, станал европейски шампион през 1984-а.

Някои хора обичат да вадят удобни аргументи и факти от историята и да ги впрягат в своята кауза. Нашият стил обаче не е такъв и няма да правим неуместни сравнения.

Баскетболната евротитла на „Сините ангели” ще продължи да сияе в клубната витрина, но това по никакъв начин не омаловажава успеха от снощи на ЦСКА.

Макар че, ако се плъзнем по онази, другата плоскост, би трябвало да кажем, че единият тим е бил първенец на цяла Европа, а другият – на бивша Югославия и България.

Но няма да го направим. Българският женски баскетбол някога бе голяма, световна сила, но в последните години се превърна в гробница. Затова „Адриатическата” победа на ЦСКА трябва да бъде приета безусловно, без сравнения и с аплаузи.

За да бъдем принципни, няма да зададем и логичния въпрос: колко голяма е разликата между европейски футболен полуфинал и четвъртфинал, сравнена с тази между европейската баскетболна титла и Адриатическата купа...