Домакинът на Финалната четворка на Балканската лига вече е ясен. В петък вечер ръководството на състезанието официално обяви, че градът, който ще приеме полуфиналите и финала на турнира е Самоков. Изборът може би наистина не е бил лесен не само, защото Самоков веднъж вече бе домакин на финали на Балканската лига, но и защото другият кандидат- македонският Куманово съвсем не бе за подценяване. Но все пак за Финалната четворка се класираха два български отбора, а и както бе обявено, едно от нещата, повлияли на решението е, че официалният телевизионен партньор на БИБЛ - БНТ, ще излъчи пряко всички срещи от финалната надпревара.

До тук добре. Всички мачове ще могат да бъдат гледани по телевизията. Задачата, която по ред причини напоследък се оказва по-трудна в България всъщност е мачовете да бъдат достътчно посетени в самата зала. А достатъчно за Самоков ще означава залата да бъде пълна и по възможност не само за срещите с участието на домакините от Рилски спортист. Дано организаторите намерят правилната формула да привлекат интереса на хората в града, защото струва ми се- ще има какво да се види за всички, които обичат баскетбола.

И сега идва моментът отново да припомним любопитната традиция, която се установи още от първото издание на Балканската лига. Четири поредни години домакинът на Финалната четворка винаги печели състезанието. През 2009-а това бе Рилски спортист в Самоков, през 2010-а Левски спечели в София, през 2011-а Фени Индустри триумфира в Кавадарци, а през миналата 2012-а година Галил Гилбоа наложи волята си в Израел.

Дали традицията ще бъде спазена ще разберем на 21-и април или още на 19-и след полуфиналите. Ясно е, че двата български представителя във Финалната четворка Левски и Рилски спортист ще играят един срещу друг на 19-и април за място във финала. А може да се каже, че Левски има какво да си връща на Рилецо на това ниво. През 2011-а година именно Рилски спортист отстрани „сините” на полуфиналите в Кавадарци и всъщност детродина Левски, който бе спечелил титлата преди година. Самоковци спечелиха със 74:70 точки след добро представяне на Иван Лилов, Димитър Караджовски и Мартин Маринов в пълната зала „Ясмин”. Сега двата състава са достатъчно различни, но зарядът в срещите по между им си остава.