Националният отбор на България по баскетбол за мъже стартира довечера битката за класиране на Европейското първенство през 2015-а година. Ще попитате какво е това и защо всъщност някакви отбори играят за място на шампионата на Стария континент след две години, като този през 2013-а все още дори не е започнал.

Казано простичко, това е начинът на ФИБА Европа тези 13 държави да не пропуснат настоящото лято и да получат допълнителен шанс да стигнат до големия форум, изправяйки се срещу сравнително равностойни съперници.

Някои ще кажат, че е срамно България да е в тази компания и да играе с отбори като Румъния и Исландия. Ще кажат, че мястото ни е на Европейското през септември в Словения. Ще кажат, че ако не бяхме направили глупави грешки преди година, то сега нямаше да си блъскаме главите защо сме тук, а не там. Само че, е късно да се връщаме назад, а и няма особен смисъл. Ако някой е разбрал нещо от предишното ни участие в евроквалификациите, разбрал... Пък и това: „да се поучим от грешките си” взе да се изтърква. Как ли веднъж не си взехме поука от нещо, което сме направили правилно, ама не... Тогава политаме в облаците и бързо-бързо се сгромолясваме.

Затова, да се върнем на земята. Мястото на България в момента очевидно е точно в тези първи квалификации. Първи, а не предварителни, защото второто би означавало, че са стъпало към същинските квалификации, а това не е така. И добре, че не сме го докарали до там, че наистина щеше да е срамно. Тези квалификации са просто още един шанс. Наистина добър шанс, който не трябва да се пропуска.

Така че, ето ги: Румъния, Исландия, Холандия, Естония, Португалия, Швейцария, Австрия, Люксембург, Дания, Беларус, Унгария и Словакия. Това са нашите съперниците. Вярно е, не са Италия, Сърбия, Турция, Черна гора, Македония или дори Грузия например, но са достатъчно криви, за да направят предстоящите квалификации много оспорвани.

За да се класира на първенството през 2015-а в Украйна националният ни тим ще трябва да изиграе осем мача. Мечтаният вариант е баскетболистите ни да постигнат осем победи, но това не е единственият път. При успех в групата, полуфиналите и финалът се играят в два мача на разменено гостуване, така че дори при поражение в първия мач, нищо не е загубено. Първата стъпка е в Румъния.