За първи път в последните 15 години, и двата полуфинални плейофа в мъжкото баскетболно първенство ще се решат в пети мачове.

В събота, зала „Универсиада“ в София и Спортният комплекс в Правец ще станат арени на изключителни битки, а победителите от двете срещи ще играят на финала в Националната баскетболна лига.

Четири отбора, може би различни класи, но на практика реални шансове – Лукойл Академик, Левски, Балкан и Рилски спортист. Въпросните състави завършиха точно в тази последователност в редовния сезон, и сега напълно доказаха, че са четирите най-добри през изминалия шампионат.

Докато за Балкан и Рилски спортист класирането за пети мач, и „отмъкването“ на два мача от съперниците е равносилно на подвиг, поне в очите на широката публика, за Лукойл и Левски това си е сериозно разтърсване. Из основи, особено за Академик.

Връщаме се 15 години назад във времето. Две титли за Черно море, две за Левски, една за Ямбол, и оттогава – все Лукойл Академик, десет поредни пъти. Как обаче „студентите“ стигаха до тези успехи?!

Лесният отговор е – безапелационно. Настоящият шампион един-единствен път в новия век е играл пети мач на полуфинал – срещу големия си съперник в последните години Левски. Това се случи през 2006-та година, когато в другия полуфинал се срещнаха Ямбол и Черно море, а „моряците“ набързо си осигуриха успеха с 3-0 в тази серия.

Левски и Лукойл обаче се биха докрай, преди на 10 май 2006-та да излъчат победителя и финалист. „Студентите“ поведоха в серията, Левски изравни, и така два пъти, преди решителния сблъсък, спечелен от Лукойл с 92:72. В последствие, Лукойл стана шампион, а Левски взе бронза.

Оттогава до сега, Лукойл е губил само един мач в полуфиналите..., но той е от настоящия им съперник – Рилски спортист, през 2011-та.

От другата страна, Левски помни много повече пети мачове – и в полуфиналите и във финала. Една от последните си титли „сините“ спечелиха през 2000-та година в изключителна драма срещу Черно море, и успех с 3-2. Това обаче е и последната полуфинална или финална серия, която Левски печели в пет мача.

Оттогава, през 2004-та Левски игра на полуфинал с ЦСКА в пет срещи, но загуби от „червените“ в решителната битка. ЦСКА на два пъти повеждаше в резултата в серията, а Левски изравняваше, преди успеха с 86:74 в Мач №5 за „армейците“.

Следва 2006-та и вече споменатата серия с Лукойл Академик, в която Левски отстъпи с 2-3.

През 2009-та година, Левски отново игра пет мача на полуфинал – с Черно море. „Сините“ поведоха с 2-0 в серията, като взеха домакинствата си, но след това загубиха два пъти във Варна.

Невероятно драматичен пети двубой реши изхода от серията. Левски загуби със 70:71 в зала „Христо Ботев“, а с това Черно море отиде на финал срещу Лукойл.

Сега и на двата отбора, които сме свикнали да гледаме във финала на НБЛ, Лукойл и Левски, предстои много тежка задача – да се преборят със себе си, с липсата на опит и успехи в подобни битки, и да оправдаят огромните очаквания. А за Балкан и Рилски спортист остава да оставят за пети път сърцата си на терена.

Тити Папазов късно снощи сподели: „Баскетболът е най-истинският спорт в България“. И нека така да си остане, а кой е по-по-най, ще видим в събота на паркета.