15 февруари 2015-а година. Погледите на цяла „синя“ България са насочени към този неделен ден, когато ще се даде отговор на един въпрос – ще бъде или не баскетболният тим на Левски.  Ситуацията е такава, а ножът е опрял до кокала. Всичко е в ръцете на феновете. Липсата на финанси доведе тима, който през миналата година успя със замах да прекъсне хегемонията на Лукойл, до положение, в което оцеляването му е неясно.

„Помогни си сам, за да ти помогне Бог“, това гласи една стара приказка, а феновете на Левски отново се позоваха на нея. Те прегърнаха инициативата за спасението на тима, воден от Тити Папазов, а сега предстои да отговорят на предизвикателството – да изпълнят зала Арена Армеец, а приходите от билети за малкия „син“ празник да гарантират съществуването на отбора поне до лятото.

Привържениците на Левски многократно са показвали, че умеят да се обединяват, а последният пример е 100-годишният юбилей, който бе именно тяхно дело. Едва ли феновете ще оставят отбора си и сега, заради духа, заради традицията, заради историята, заради спомените, заради мечтите…

Ако планът за мини копие на юбилея се осъществи, това ще гарантира не само оцеляването на БК Левски, но ще бъде и поредното доказателство за силата на идеята Левски. Преминал през царска България, преживял и надмогнал комунизма, Левски продължава да обединява и днес, а запалянковците могат да дадат поредното доказателство в полза на тази теза. Факт е, че доста нерадостни дни споходиха съществуването на вековния тим, а кризата е всеобща. Като се почне от баскетболния състав, мине се през футболния и се завърши с волейболния. Но отборът притежава нещо много по-ценно – своите привърженици, които сега държат съдбата на баскетболния състав в ръцете си.

Феновете със сигурност не желаят затриването на отбора на Тити, но не трябва да оставят на произвола събитията. Нужно е те да дадат своя символичен принос в битката за оцеляване, а момчетата на Папазов гарантирано ще им се отплатят. Те показаха, че макар да боледуват, умеят да „хапят“. Сториха го преди броени дни, когато неочаквано „раниха“ фаворита за титлата Лукойл. Баскетболистите доказаха, че духът го има, а това е най-важното. Тити за пореден път пък засвидетелства, че умее да предава ентусиазма си дори в такъв тежък момент, но сега се нуждае от подкрепа.

Ситуации като тази, в която се намира БК Левски, действат отрезвяващо, но те идват и за да откроят истинското от фалша. Идеята на Левски е истинска, феновете ѝ също. Сега обаче трябва да го докажат отново.