Тъй като темата за напрежението в Левски е доста актуална напоследък, май е време да я разширим. Разбира се, с уговорката, че Левски го има не само на футбол, но и в други спортове. В следващите редове ще стане дума за баскетбол, където Левски (също като във футбола) е на второ място във временното класиране и се бори за титлата.

Третият официален сблъсък между Левски и настоящия шампион Лукойл Академик предизвика доста въпроси с не толкова очевидни отговори, колкото този в заглавието. Защото напрежение в Левски винаги има. На футбол, на баскетбол, на волейбол и т.н. Това е не просто нормално, то е задължително. И значи, че в този клуб има ясни цели и те са далеч от участие за здраве в съответното първенство. В кръга на шегата (пък и на сериозно) футболистите на Левски могат да изгледат на живо един мач на колегите си от баскетболния тим на „сините” срещу Лукойл Академик, за да разширят представите си за напрежение. Но това е само предложение.

Въпросите разбираемо са най-много към Българската федерация по баскетбол:

Нормално ли е да имаш договор за телевизионно отразяване на Националната баскетболна лига, а решителният двубой между двата най-добри отбора в първенството за първото място в редовния сезон да не бъде излъчен?

Вярно ли е, че това не се случи, заради изисквания на дадения сателитен оператор към отбора домакин? Това значи ли, че очакваният сблъсък между Лукойл Академик и Левски във финалния плейоф няма да бъде излъчен по никоя телевизия, тъй като все пак „студентите” играят домакинските си мачове в същата зала в Правец?

Има ли в договора със съответния сателитен оператор клаузи с изисквания за залите на отборите, които играят в НБЛ? Ако няма такива клаузи, как българската федерация ще защити правата си и има ли намерение да реагира? А, ако има, то въпросният договор съгласуван ли е с клубовете, които участват в лигата?

Ако сателитният оператор, който е закупил правата на Националната баскетболна лига откаже да излъчи даден мач, особено голямото дерби, не е ли възможно това право да бъде преотстъпено на друга телевизия, поне за конкретния кръг?

Зрелището, което сътвориха баскетболистите на Лукойл Академик и Левски си заслужава да бъде видяно, и жалко за усилията на тези отбори, ако не се направи и невъзможното, за да го видят повече хора. Това важи за всички, които нямат възможност да пътуват до София, Правец, Самоков, Стара Загора или Ботевград и се надяват на телевизионно излъчване. Важи и за тези, които биха проявили желание да гледат мачове на живо в съответните градове.

И тъй като зрелището беше допълнено от няколко спорни съдийски отсъждания, посрещнати с бурно недоволство от съперниците, то изказванията на двамата старши треньори след мача за реферите, направиха въпросите по този повод някак излишни.

За справка:

Сашо Везенков: „Вижте, съдиите бяха прекрасни. Поставете се на тяхно място. От едната страна Тити Папазов с цялата пейка, а от тук Сашо Везенков с цялата пейка. Ако ние бъдем малко по-нормални и се държим нормално, и не ги разконцентрираме по време на мач, аз мисля, че съдиите ще се справят прекрасно.”

Тити Папазов: „На нивото на този много тежък мач, с реални грешки и в двете посоки, трябва да поздравим съдиите, че издържаха. Това е страхотен натиск Везенков-Папазов от двете страни. Не е лесно за съдиите, а те не са топ реферите на България. Успяха, момчетата издържаха в много тежък мач.”