Отборите на Лукойл Академик, Левски и Балкан влязоха в Топ 4 на мъжкото ни баскетболно първенство. Рилски спортист и Ямбол продължават спора за останалото едно свободно място на полуфиналите. Двата състава ще изиграят трети мач, който ще определи крайния победител в тази четвъртфинална двойка.

След като размениха по една победа като домакини, спокойно можем да наречем Рилски спортист фаворит преди последния мач и то не само заради факта, че воденият от треньора Росен Барчовски отбор ще посрещне съперника си в Арена Самоков. Едва ли ще е новина обаче, че Ямбол е способен на изненади, въпреки всичко. За справка: състезателите на Иван Чолаков хвърлиха бомбата на четвъртфиналите за Купата на България, отстранявайки Балкан. Малко по-късно в сблъсъка за третото място отстъпиха пред Рилски спортист. За самоковци пък евентуално класиране на полуфиналите, би значело един не лош завършек на сезона, в който отборът спечели бронза за Купата на страната и в Балканската лига.

Каквото и да се случи в последния двубой от четвъртфиналите в Националната баскетболна лига, сигурно е, че в Топ 4 при мъжете ще има едно ново име и това е Балкан. Преди година тимът от Ботевград отпадна от Ямбол. Дванайсет месеца по-късно Балкан отстрани в два мача миналогодишния полуфиналист Черно море. Варненци бяха близо до успеха във втория сблъсък в зала „Христо Борисов”, но победата им се изплъзна в края с 86:91 точки. Черно море Порт Варна преживя една буреносна година, в която трябваше да се справя с проблеми, доста по-тежки от пораженията на терена, но оцеля.

В класирането на Лукойл Академик и Левски за полуфиналите няма нищо изненадващо. За двата състава, за които се очаква отново да се срещнат във финала на мъжкия ни баскетболен шампионат влизането в Топ 4 е повече от задължително. „Студентите” се справиха с Черноморец, а „сините” отстраниха Берое. Всъщност фактът, че старозагорци бяха напуснати от трима основни състезатели в края на редовния сезон, до голяма степен предреши изхода от четвъртфиналния им сблъсък.

Полуфиналите стартират на 7-и май, като засега е ясна едната двойка- Левски срещу Балкан. Лукойл Академик все още очаква победителя от мача Рилски спортист- Ямбол. За статистиката, Левски се представя доста успешно срещу Балкан този сезон, като в края на октомври миналата година победи съперника си с 90:71 точки в София, после взе успех с 69:52 точки през януари в Ботевград, а през март записа 90:79 точки в зала „Универсиада”.