Една от големите звезди на НБА от 90-те години, съотборник на великия Майкъл Джордън, „лошото момче“ на Лигата. Всичко това е Денис Родман, но и много повече. Родман ще дойде за българския HDI Мач на звездите на 7 април в София. Какво не знаете за него?! Много, но ето част от биографията му:

„Аз съм нещо, което изобщо не е трябвало да бъда. Трябваше да съм обикновен работник, на служба от 9 до 5,“ споделя преди години Денис Родман пред St. Louis Post-Dispatch. Израснал без баща, хилав и срамежлив, Родман дори не е играл баскетбол в гимназията в Далас, Тексас, където е завършил. Естествено, за колеж не може да става и дума, и вместо това, той се пробва на всякакви работи, само за да изкара някой долар. Родман е работил дори и като чистач на летището в Далас..., откъдето откраднал 15 часовника, и бил арестуван, за първи, но не и последен път в живота си. Това принудило майка му обаче да му постави ултиматум – или отива в колеж, или в армията, или се хваща със сериозна работа. Родман не обърнал внимание на думите й, което я накарало да му стегне багажа, и да го изрита от дома.

Оттогава, двамата все още поддържат отношения, но Родман твърди, че нищо не е същото.

Факти: Денис Родман е на 50 години. Има 6,683 точки, 11,954 борби и 1,600 асистенции за 14 години в НБА.

Играе за Детройт, Сан Антонио, Чикаго, Лос Анжелис Лейкърс, Далас. На последното място се задържа точно 29 дни, или 13 мача, изгонен е два пъти от тях, и наказан за един. Има пет титли – с Детройт и Чикаго. Детройт оттегли номера му – 10 – от употреба.

Години наред не играе, след като никой друг отбор от НБА не го иска. Завръща се на терена в една от аматьорските лиги в САЩ през 2003-та, а след това има и няколко изяви за отбори от Финландия и Великобритания.

След оттеглянето си от баскетбола се пробва като кечист, участва в ТВ предавания и риалити програми.

Смятан е за един от най-добрите борци, играли професионален баскетбол. Сравняван с легендите Уилт Чембърлейн, Моузес Малоун и Бил Ръсел – всички по-високи и по-тежки от него центрове. По тази причина Sports Illustrated го нарича „един вид баскетболен гений“.

Въпреки уникалните си качества на терена, Родман винаги е привличал повече внимание с изявите си извън него. Коса в най-различни, винаги ярки цветове, безброй татуировки и обеци навсякъде, романси с жени от ранга на Мадона, чак до проститутки и стриптийзьорки, това е голяма част от визитката за живота на Денис.

„Опитах нещо смело,“ казва Родман пред Playboy. „Създадох нещо, от което всеки се страхуваше – онзи Денис Родман, който бях роден да бъда.“

Освен всичко друго, той никога не се извинява. Той смята, че изпълнява мисията си в НБА достатъчно добре, дори по-добре, от всички останали. „Не обичам хората да влизат в главата ми. Но когато съм на терена, позволявам на 22 хиляди фена да го направят. Обичам да виждам въодушевлението на хората, когато напускат залата да казват – Господи, това бе страхотен мач,“ споделя той пред Atlanta Journal.

Баскетболна суперзвезда, която превзе баскетболния свят като фурия, и му даде нов облик. Той издигна спорта до различна популярност, да бъде гледан от много хора, които единствено си включват телевизора, за да видят новия цвят на косата му. Това прави Денис Родман – кара хората да гледат баскетбол и да купуват билети, и го прави добре.

Още факти: Любимите му групи са Пърл Джем и Раскал Флатс.

Има три брака, първо с модела Ани Бейкс, след това и с актрисата Кармен Електра. От Бейкс има дъщеря – Алексис. Синът му Ди Джей и дъщеря му Тринити са от настоящия му брак с Мишел Мойер. Денис и Мишел обаче не са вече заедно, макар още да нямат развод.

Броят на престоите на Родман в рехабилитационни центрове, и в ареста, е сериозен. Последните му прегрешения обаче са по-скромни – просто не си плаща издръжката на децата.

Има издадени четири книги: Борба: „Историята на Денис Родман“, „Лош, колкото си искам“, „Разходка по дивата страна“ и „Трябваше да съм умрял до сега“.

Денис Родман ще е в София на 6 и 7 април, а билети за Мача на звездите с негово участие вече са в продажба на eventim.bg.