Ден след първия официален сблъсък за сезона между шамипона ЛукОйл Академик и сребърния медалист Левски ситуацията в българското баскетболно първенство изглежда повече от позната. Като изключим победата на „сините” в контрола в зала „Универсиада” през септември, то поредният успех на ЛукОйл в родното баскет-дерби би могъл да отчае и най-върлия оптимист за по-различен изход в шампионата от нова титла за Тодор Стойков и компания. Това е положението в момента. Единствената надежда за „сините” е, че първенството е достатъчно дълго, до плейофите и турнира за Купата на страната има достатъчно време, а промени са възможни. И в двата лагера.

Но това са хипотези за бъдещето. В настоящето превъзходството на ЛукОйл не подлежи на коментар. Левски направи силна подготовка, изигра качествени мачове, взе своето в първите два кръга от Националната лига, но се сгромоляса срещу „студентите”. Треньорът на „сините” Тити Папазов сам каза, че сега няма нужда от приказки. Закани се да действа след продукцията, която изнесоха неговите играчи и се зарече: „Ще има приземяване”. Така че в Левски си имат задачи за решаване. Че могат по-добре, могат. Въпросът е колко по-добре, когато срещу тях е точно ЛукОйл Академик.

За шампионите пък предстоящите седмици са меко казано изключително важни. Наставникът Марин Докузовски и състезателите му вече мислят за отбора на Шарлероа. Първият сблъсък на „студентите” в турнира Еврокъп е в сряда в зала „Универсиада”, а точно белгийците могат да се окажат основният съперник на тима за второ място в групата и продължаване напред. Ако приемем, че испанският Билбао е фаворитът в тази компания, то Академик ще трябва да търси задължителна победа като домакин на старта. Голямата цел на българският първенец си остава именно пробив в Европа. След десет поредни шампионски титли на родна почва, истинското мерило за класата на отбора е международната сцена.

Пет седмици и половина, в които ЛукОйл Академик ще се изправи последователно срещу Шарлероа на 7-и ноември в София, Будучност в Подгорица на 14-ти ноември, Билбао Баскет на 21-и ноември в Самоков, Билбао в Испания на 28-и ноември, Шарлероа в Белгия на 4-и декември и Будучност в София на 12-и декември. Междувременно „студентите” едва ли ще направят грешка срещу Черно море Порт Варна, Ямбол, Черноморец, Берое и Балкан във вътрешното ни първенство. Българската лига обаче е някак като криво огледало за шампионите. Изглежда сякаш могат да минат на ходом през половината отбори, да се затичат срещу два-три и евентуално да се изпотят срещу Левски, но сега само в Еврокъп ще се види какво всъщност може този състав. В тази селекция от играчи има и качество, и талант, и атлетизъм, и опит, но какво може един отбор си личи само в битка с подобни по класа противници. ЛукОйл вече направи един тест в квалификациите за Евролигата. Не успя срещу Канту в Италия. Тогава може би не беше напълно готов, но в сряда място за отстъпление няма.

В зала „Универсиада” в София ЛукОйл Академик заслужава сериозна подкрепа от любителите на баскетбола у нас. Защото ще защитава не само себе си. В сряда „студентите” ще представят България и ще се опитат да поизчистят смачканото самочувствие на страната ни в европейския баскетбол. А дали зрелището си заслужава, ще разберем съвсем скоро.