Иху-аху, а после… Какво следва ли? Тихо? Дано да не е точно това „тихо” в родния баскетбол.

България се класира на Европейското първенство в Полша догодина след едно лудо лято изпълнено с вълнение и емоции. За една година човекът Пини Гершон успя да вдъхне повече от ентусиазъм в баскетболната общественост. Защото човекът, а не просто треньорът Пини Гершон, накара цяла България да се вълнува от представянето на националите. И то не само заради резултатите на отбора, а заради искреното желание на 57-годишния израелец да помогне като цяло на баскетбола у нас.

Точно това би трябвало да са запомнили шефовете на българската федерация. Не само спечелената евровиза, не само борбената игра на мъжкия ни състав по пътя към шампионата на Стария континент, а отговорността пред Пини Гершон. Необходимостта да се стремят към неговото ниво и да послушат съветите, които той им дава.

С всичките си действия в последните месеци Гершон доказа, че е взел присърце предизвикателството „България”. От първия ден, когато подписа договора си в Атина без дори да погледне в документите, до последния - засега, когато обяви, че смята да „осинови” поне един талантлив роден играч.

Желанието на Пини да оглави баскетболна академия тук би трябвало да задейства незабавно моторите на централата ни! Защото след първия подарък – заставането на трикратния първенец на Европа начело на представителния ни тим, сега животът ни поднася още по-невероятен шанс – намерението на специалиста да остане и да работи с по-голям размах.

И за да не пропилее България тази възможност, ръководството на баскет-федерацията е задължено да хвърли колкото и каквито сили има за осъществяването на проекта на Гершон. Да търси неуморно подкрепа!

И дано президентът Мишо Михов и неговият екип вече са започнали да действат. Защото време за губене няма, а всички много добре знаем, че у нас обещанията са безплатни и рядко се спазват…

А по ирония на съдбата Пини не обеща, но ни класира на Евро 2009, а ние продължаваме да слушаме приказки за нова голяма спортна зала в София, а за такава даже изгледи няма…