ЛукОйл Академик пак е шампион! За десета поредна година „студентите” са номер 1 в българския баскетбол. Вече цяло десетилетие не се намира отбор, който да пребори абсолютния лидер у нас.

Десет години, в които ЛукОйл безапелационно доминира над конкуренцията. Десет години, в които претенденти за трона на шампионите имаше, но амбициите им стигаха, колкото да поизнервят и мобилизират още повече редиците на Академик. Десет години, които показват, че постоянството дава резултат. В това спор няма. Но също така са и нагледно доказателство, че няма как да пребориш отбор, които разполага с доста по-голям финансов ресурс от конкуренцията и добра клубна организация за пределите на страната. Да, може да му измъкнеш мач, два или дори три, но в хода на сезона, а във финалната серия си... обречен, особено ако не направиш чудеса от храброст или не те покрие късметът. Простичко.

Да говорим за шансовете на Левски във финалния плейоф този сезон е късно... Поредната титла на ЛукОйл вече бе записана в историята. Да кажем, че „сините” бяха близо пък е очевидно. Определено бяха, и със сигурност нямаше да е незаслужено да се стигне до четвърти мач поне. Това го знаят и в Академик. Затова и успехът е толкова ценен, наред с десетата титла.

Сега май е по-добре да погледнем към бъдещето. Защото може понастоящем да е само в сферата на мечтите в битката за трона в родния баскетбол да има повече от два съперника, но несъмнено от това би спечелил спортът, първенството като популярност, зрителите без съмнение и не на последно място самите клубове и техните състезатели.

Босът на шампионите вече даде да се разбере, че сериозните амбиции за добро представяне на отбора в евротурнирите остават, което пък гарантира един не лош бюджет за догодина и привличането на качествени състезатели. А дали „сините” или пък още някой клуб ще имат възможност да отговорят на този потенциал, може би ще разберем едва в началото на следващия сезон.