Победа в неделя вечер в Самоков ще даде възможност на България да продължи битката за класиране на Евробаскет 2015. Женският ни национален тим по баскетбол излиза срещу Швейцария във втория си мач от групата в тези предварителни квалификации, а след победата на Словения над швейцарките, успех на България ще изпрати тима ни еднолично начело в тази компания. Словенките надвиха Швейцария с 84:76 точки и вече имат победа и загуба. Баскетболистките ни посрещат съперника си от 18 часа в Арена Самоков, а с представянето си в първия двубой заслужиха повече хора да ги подкрепят в залата.

В петък вечер състезателките водени от Георги Божков зарадваха малкото публика с голямо себераздаване, а най-голяма заслуга в залата да се чуват добре познатите възгласи „Българи- юнаци” имат феновете пропътували немалкото разстояние от Русе до Самоков. Агитката от Русе за пореден път показа нагледно как се подкрепя собствения тим и дано да е дала тон за предстоящия двубой.

Защото, както каза треньорът Божков след победата над Словения този отбор не може да си позволи да подценява никой противник. За националния ни тим всяка победа е глътка въздух, защото, ако оставим настрана толкова необходимия в спорта оптимизъм, ще признаем, че единствената цел може да е само- успех във всеки следващ мач. И може би някой ден, когато пътят е извървян крачка по крачка, ще можем да мислим за така мечтаното Европейско първенство.

Точно затова този национален отбор заслужава подкрепата на публиката в Самоков. На хората в града, които обичат баскетбола. Защото този отбор е и техният отбор. И всяка победа, ще е и победа за тях.