Баскетболният отбор на Балкан ще посрещне тима на Ямбол в мач от Националната лига в новата Арена Ботевград довечера. На пръв поглед нищо извънредно. Само на пръв поглед обаче. Защото новите неща в този спорт у нас съвсем не са често срещани. Освен новите играчи разбира се.

Двубоят тази вечер от 19 часа ще е първото официално събитие в откритото преди седмица съоръжение. Арена Ботевград бе построена с обединените усилия на община и държава, и бе чакана с голямо нетърпение от ботевградчани. Защото, ако не друго, то е сигурно, че те обичат и подкрепят отбора си.

Тук не става дума, дали 4-хилядната зала ще е пълна за всеки домакински мач. Това е нереално, а и не е задължително. Става дума за това, че всеки път, когато отидат на мач на своя Балкан, хората ще се чувстват добре, на първо място, заради обстановката и удобството.

Логично, настроението им след това ще зависи от представянето на баскетболистите, но поне няма да се притеснявят, че ако не отидат достатъчно рано на мач, ще останат без място. Ясно е, че старата зала „Балкан” си има своя чар, но все пак мащабите са доста различни.

Затова бг-баскетболът става с една идея по-хубав. Или по-точно с една зала. Защото, когато говорим за български баскетбол, той не е само националния отбор, само мъжкото първенство или само женското. Той не е само Лукойл Академик, само Левски или само Дунав наприер. Не е само боричкането кой ще стане шампион или носител на Купата. И определено не е в размяната на иронични, а понякога откровено обидни коментари /на тема кой е по-по-най/.

Бг-баскетболът е всичко това, което кара хората да отидат в някоя зала и да гледат даден мач, да пуснат телевизора или поне да им пука, какво се случва. Защото онези на терена играят и за тях, а също и заради тях.

Затова на всички, които довечера ще бъдат в Арена Ботевград за двубоя Балкан- Ямбол: Забавлявайте се и приятно гледане!