Михаил Михов е президент на БФ Баскетбол от 2008-ма година насам, но това далеч не е всичко в баскетболната му визитка. Името на Михов нашумя с политическа афера в последните месеци, но любовта на починалия от инфаркт президент на БФБ към баскетбола, не може да остане в сянката на скандалите.

Михов никога не е бил професионален баскетболист, но опитва играта като състезател в университетския си отбор. Впоследствие решава, че иска да остане в играта, и използва мениджърските си умения, за да го прави в продължение на години.

Става президент на Черно море, тогава ММ Биър Черно море, от 2001 до 2003-та година, като тимът има два финала в турнира за Купата на България и бронзов медал от първенството по това време.

След пет години оттегляне от длъжност в баскетбола, през 2008-ма решава да се върне в любимата си игра, като се кандидатира за президент на БФБ. Кандидатурата му бе издигната от родния град на Михов – Силистра, от клуба на Доростол.

Тогава Михов каза: “Смятам, че е редно да тръгна към поста президент на баскетболната централа именно от там, където съм направил първите си стъпки в баскетбола. Край Дунава заобичах този спорт и е нормално да получа подкрепата от родния си град.”

На 17 април 2008 Михов бе избран официално за президент на БФ Баскетбол. Същото лято той върна в България и легендата Георги Глушков като изпълнителен директор.

Европейските квалификации през 2008 класираха националния отбор, воден от Пини Гершон, на Евробаскет 2009. Националният ни отбор по баскетбол бе включен и в предолимпийската подготовка. През 2009 чужденец застана начело и на дамския първи тим, след покана на Михов – Хосе Мария Бусета. Междувременно БФБ подписа много спонсорски договори, за осигуряване на средства за родния баскетбол.

Федерацията успя да върне и Васил Евтимов в националния отбор, след разговори с ФИБА, за да му бъде разрешено да играе за България. До последно Мишо Михов разговаряше и с Тодор Стойков, за да го откаже от намерението да не играе повече за националния отбор.

Михов не успя да задържи Пини Гершон начело на мъжкия ни държавен тим след Евробаскет 2009, но само месеци по-късно доведе в България друго треньорско светило Светислав Пешич, като консултант на отбора.

Михаил Михов не бе на себе си от щастие на 5 септември 2010 година, когато стана ясно, че България ще играе и на Евробаскет 2011, след разширяването на участниците в шампионата, за който малко не ни достигна да се класираме в квалификациите. „Пътят, който сме поели, се надявам да ни доведе и до Световно. Не е химера. Както сме се класирали на две Европейски, така ще отидем и на Световно,” сподели тогава Михов.

Дамският ни представителен отбор също още има шансове да играе на Европейско, нещо, което не е правил от дълги години насам.

Баскетболната мечта на Михаил Михов бе да види България на Световно първенство и на Олимпийски игри, и дано някои ден да се сбъдне, макар и вече без него…