И този сезон баскетболният ни шампионат тръгна по добре познат сценарий. След осем поредни титли фаворитът пак е ясен и това е ЛукОйл Академик. А даже май повече от обикновено…

В навечерието на първия сблъсък с най-големия си дразнител в последните години, „студентите” очакват Левски със селекция очевидно надхвърляща стандартите в България. Без две от чуждестранните си звезди, с които спечелиха златото миналия сезон – Перо Антич и Уили Дийн, шампионите отново развързаха кесията и направиха уникален трансфер, подписвайки с едно от най-големите имена, идвали у нас – Каспарс Камбала. Наличието на четирима американци и няколко качествени български състезатели начело с капитана Тодор Стойков пък прави страховит потенциала на отбора. Потенциал, с който изглежда съперниците трудно ще се справят.

В събота ЛукОйл Академик излиза срещу Левски. Макар везните да са твърдо наклонени в полза на „студентите”, а доста хора да се питат ще има ли дерби въобще, едно е сигурно – място за подценяване няма. За високомерие също… Тъй като колкото и да превъзхождат останалите по бюджет или селекция, изненади са възможни винаги. Е, може и не всички от „баскетболните титани” в родното първенство да са способни на „подвиг” да преборят фаворита, но може да има и такива. Сезонът е дълъг, а в случая денят едва ли се познава от сутринта. Преди 12 месеца шампионатът започна с успех на Академик над Левски в зала „Универсиада”, но малко преди Нова година „сините” нанесоха своя удар в Правец, побеждавайки „студентите” с 20 точки. Останалото е история… Скоростни трансфери, смяна на треньора и пълна мобилизация. Да, ЛукОйл пак загуби Купата на страната, но запази шампионската си титла.

Така че, който си мисли, че редовният сезон е без значение, значи най-малкото преувеличава. Определено изходът е много вероятен - лидерът да си остане същият, но точно този лидер има най-много за губене. И пак той зависи от останалите, за да знае къде е всъщност и колко може. Сигурно няма човек в лагера на ЛукОйл Академик, който да не си дава сметка за изпуснатия шанс за групите на Еврокъп и по-добре за шампионите да няма такъв, който си мисли, че ще могат да се разхождат пренебрежително между двата коша в България по пътя към златните медали.

Защото следващият им съперник Левски, а и Риски спортист, Балкан, Ямбол и останалите с удоволствие биха се възползвали от всяка грешка на фаворита. „Сините” може и да показват колебания в началото на годината, може да отстъпват по доста показатели, но определено имат потенциал и натрупан опит. Опит, който говори, че всеки противник може да бъде победен, ако се възползваш от слабостите му. Пък дори и доста бледи. Ако имаш хъс и мотивация. Неоспорима формула. Работи в точния момент и може би епизодично. Ама сезонът е дълъг. Да, лесно предвидим, но въпросителната, колкото и малка да е, винаги остава, поне до плейофите.