Новият сезон в елита на българския баскетбол стартира в петък. И едно е съвсем сигурно, това ще е сезонът с много промени. Повече отбори и доста раздвижване в съставите на всички 10 тима, ще направят годината много интересна, но без задължително да ни предлага класен баскетбол.

Лукойл Академик, Левски, Ямбол, Черно море, Рилски спортист, Балкан, Спартак Плевен, Черноморец и двата новобранеца – Берое и Теси Младежки национален отбор, ще се впуснат в новия сезон.

В техническо отношени, има промяна на формата на първенството, като вместо досегашните по две пълни завъртания между отборите, ще имаме три – две на разменено гостуване, и трето, в което отборите са разделени според класирането си от първите две, и по този начин се определя как ще играят в него. Чужденците в отборите бяха ограничени до 5, но вместо досегашните двама, сега е задължително да има само един българин на терена.

Без да обявява на всеослушание, БФБ записа в наредбата си и Купа на страната в променен формат – с четвъртфинали, които предполагат след това Финална 4, вместо досегашната осмица.

Ето и отборите за сезон 2012/13 в Национална баскетболна лига и какво да очакваме от тях:

Дано в края на сезона баскетболистите в България заслужат похвали

източник: Gong.bg

ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК

10-та поредна титла, спечелена през миналия сезон. Явен фаворит за първото място и тази година. Амбициите на Лукойл обаче отиват доста по-надалеч от вътрешното първенство. 2012/13 е насочена изцяло към Европа за шампионите.

Няма да е пресилено да се каже, че Лукойл разполага с отличен състав тази година. Дарил Уоткинс превъзхожда очевидно центровете, играли в България в последно време, и вече го показа, в единствения официален мач на тима – квалификацията за Евролигата.

Лукойл си взе стрелец, от когото явно ще се очаква да е основният точконосител на тима – Мохамед Абукар, и си върна Девин Грийн – играч с невероятен атлетизъм и работещ много здраво. Към тях се присъединиха и шведският национал Томас Масамба, и българският национал Николай Колев. Петима нови е доста сериозна промяна, и засега контролите на Лукойл доказаха, че е нужно време, за да се напаснат.

Определено подготовката на Лукойл закъсня, като при по-продължително време за тренировки и приспособяване към нещата, шампионите нищо чудно в момента да играеха в Евролигата. Еврокъп все пак е добро предизвикателство за българския първенец, а с този състав, никой няма да може да пренебрегне Лукойл. Академик е покрил всички зони – Брандън Хийт и Божидар Аврамов стартират на гардовата линия, за поредна година заедно, и химията помежду им си личи.

С много здрава работа в защита, Лукойл има достатъчно потенциал за една успешна мисия в Еврокъп, защото в нападение скоро ще започне да показва мощта си.

Дано в края на сезона баскетболистите в България заслужат похвали

източник: Gong.bg

ЛЕВСКИ

Левски вече от няколко години е постоянният претендент, подгласникът, нещо, което всички „сини“ искат да променят най-после. Сега обаче Левски е напълно различен. За първи път от години насам Левски няма американски баскетболист в състава си, а единственият чужденец е Мрако Маринович.

В предсезонната подготовка, в редиците на „сините“ изобщо не се усети отсъствието на топреализатора на тима от последните три сезона Аарън Харпър, и всички се надяват неговите дежурни 15-20 точки да не липсват и по време на годината.

Марко Маринович е очевидно най-добрият плеймейкър, играл в Левски от доста време насам. Тимът изпробва куп гардове на позицията в последните пет години, но никой не бе и близо до класата на Маринович. Фантастичен поглед върху играта и силна стрелба, Марко има всичко, от което младите му съотборници се нуждаят.

Големият удар на Левски обаче бяха тримата български национали, които Тити Папазов убеди да се присъединят към отбора. Топреализаторът на България в европейските квалификации Чавдар Костов, центърът Николай Върбанов, и най-прогресиралият младежки национал – Димитър Димитров. И тримата имат обещаващо бъдеще пред себе си, и правят сезонът да изглежда много, много интересен в редиците на Левски.

„Старите“ играчи от миналогодишния състав на „сините“ са в отлична форма – Златин Георгиев, Венци Петков, Митко Ангелов, ще играят отново важна роля за отбора.

Предсезонните мачове бяха почти изцяло бляскави за Левски, но сега тимът се нуждае да от доказване и в истинските срещи.

ЯМБОЛ

Без много шумотевица, Ямбол повтори бронзовите си медали миналата година, и сега стартира новия сезон, като се постара да задържи основните си играчи. Топреализаторът Мартин Дурчев, гардовата двойка Радионов – Говедаров – ще продължават да дърпат напред ямболии. Огромната липса ще се усети под коша, където миналата година Джон Офоебгу направи фурор. Класата на привлечените дотук чужденци от Иван Чолаков тепърва ще се доказва. Ямбол обаче някакси винаги успява да се докопа до някой бисер измежду купищата бездарни американци, и намира отлични попълнения, затова нищо чудно това да стане и сега.

Дори и с двамата нови – Брайън Ормън и ДаКуан Куук – Ямбол ще е най-уязвим в подкошието.

Ако там тимът се окаже стабилен, с опита, с който вече разполага, годината отново изглежда светла за отбора на Иван Чолаков.

ЧЕРНО МОРЕ ПОРТ ВАРНА

Добрата новина за Черно море е, че ще играе изобщо през този сезон. Лошата, че в предсезонните мачове не показа как ще се справи с 90% от останалите отбори в НБЛ.

Последните няколко години си оказаха влиянието върху Черно море. Отборът продължава да живее с ограничен състав, с ограничен бюджет, и въпреки това – оцелява.

Едното нещо, от което засега никой не успява да лиши Варна е младежката школа. Всички трудности не попречиха на града да продължи да произвежда някои от най-добрите баскетболисти в България. Клубът все още не разполага с много ресурси, но това пък позволява именно на тези таланти да пробият в лигата на големите мъже рано-рано.

Черно море похарчи пари за чужди центрове, тъй като това липсваше на отбора, и си взе и американски гард. По-добрият ход на варненци обаче бе връщането на Асен Великов – още един продукт от школата, в състава, след като гардът игра няколко сезона в София и Самоков.

Млад, бърз и воден от клубна легенда като Спас Натов, Черно море ще има много проблеми и през настоящия сезон, но ще има и своите победи. Нагоре-дадолу, така върви всяко развитие, и грешките, и поуките от тях са част от израстването на младите баскетболисти.

РИЛСКИ СПОРТИСТ

Рилски спортист без съмнение преживя доста разочарования през миналия сезон. И започна да работи бавно, и доста тихо, за новия сезон. Преди началото на 2012/13, съставът на самоковци изглежда вече достатъчно добър, за да бие повечето отбори от НБЛ.

Скрит от чужди погледи в планината, Рилски спортист взе много добри американски попълнения – интелигентен играч като Тони Гуджино, и младите атлетични Тери Смит и Бракстън Дюпри. Друго ново попълнение за тима е Станислав Славейков, един от най-недооценените български играчи в последните пет години. Той обаче не е загубил чувството си към борба под коша, и силната си стрелба и със сигурност може да вкарва точки за Рилецо. Славейков със сигурност е едно от най-добрите български попълнения за отборите в страната през лятото. Рилецо задържа Бранко Миркович, Станислав Ваклинов и Христо Захариев, и тримата ще се отплатят, както умеят, а те имат какво да покажат.

Отборът е един от претендентите за медали през този сезон в НБЛ, и ще се бори отново в Балканската лига.

Дано в края на сезона баскетболистите в България заслужат похвали

източник: Gong.bg

БАЛКАН

Сигурното тук е, че при Балкан рядко има нещо сигурно. Никой не знае докъде ще стигнат ботевградчани и този сезон. Миналите две години бяха трудни за тима, и сега той вече си има ново ръководство. Десетина дни преди старта на първенството, все още се правеха промени в състава, но може би Петър Клечков вече е събрал нужната група, за да се противопостави на част от тимовете в НБЛ.

Балкан си върна гарда Джими Хърт, като заедно със Станимир Маринов, отборът вече има една от най-добрите гардови двойки в България. В зависимост от това колко са здрави и двамата, ще бъде вероятно и представянето на „зелените“. Най-значимо за момента в отбора е присъствието на Иван Лилов, като с и без него Балкан изглежда по коренно различен начин. Неяснотата колко ще остане Иван в състава, обаче ще си тегне над Балкан неизбежно.

В Ботевград се завърна и един от най-добрите стрелци в тройката – Мартин Маринов, а Балкан направи и истински удар с привичането на Тодор Тодоров от Спартак Плевен. Тодоров определено няма ръст на център, но е страхотен борец, и вкарва достатъчно. Чужденците на високите постове тепърва ще се доказват, но имат добра среда да го направят.

Така че при Балкан всичко е възможно – от това да стане трети, до това да се бори за място в плейофите. Нищо не се знае...

СПАРТАК ПЛЕВЕН

Бъдещето изглежда съвсем мътно за Спартак. Две важни фигури напуснаха Плевен – Тодор Тодоров и Станислав Славейков. И докато вторият не успя да се разгърне в Спартак, осъствието на Тодоров ще бъде много сериозно за Цветан Антов и отбора му.

Засега Спартак привлече Димитър Маринчешки и Денис Агре, които ще покриват високите постове.

Най-хубавото за Плевен е оставането на Илия Станков, който отново ще трябва да се нагърби със сериозната отговорност, и заедно с двамата гардове – Острев и Дяковски – да носи Спартак.

ЧЕРНОМОРЕЦ

Голямата въпросителна в НБЛ часове преди началото на новия сезон е в Бургас. И този тим бе на кантар, дали ще продължи участие в елита или не, и се спаси подобно на Черно море, преди няколко седмици.

Дечо Коешинов прави чудеса да събере състав, и тества един след друг чужденци, за да напасне някакъв отбор за старта на годината. Доскоро Черноморец трудно събираше 10 души за мач, но според последните информации, вече има одобрени двама нови състезатели.

Богдан Боев и Кирил Райков също подписаха с бургазлии, и е интересно да се види какво има да предложи Черноморец през новия сезон.

Дано в края на сезона баскетболистите в България заслужат похвали

източник: Gong.bg

БЕРОЕ

Новакът в НБЛ с големи амбиции. Най-малкото заради името на своя треньор Георги Младенов, Берое има вече своите претенции за място в елита. Тимът започна първи от всички отбори в НБЛ своята подготовка, подписа с четирима американци, и представлява интерес за всички любители на баскетбола.

На първо четене американските попълнения не изглеждаха особено класни, но постепенно започнаха да се доказват, и се вижда, че ще бъдат от полза на Младенов. В състава личат имената на опитните Атанас Радев и Бойко Миленков, а младите Сергей Цветков и Васил Александров доказаха, че ще имат своята роля в тима още в контролите.

От американските попълнения, най-обещаващ изглежда Реджиналд Холмс, като с него и Уил Уокър гардовата линия, където миналата година Берое разполагаше само с младежкия национал Планимир Дафинов, вече изглежда по-стабилна.

Берое може да има проблеми в подкошието, в отсъствието на Атанас Радев, тъй като в предсезоната подготовка високите американци в състава не бяха много убедителни. Въпреки това старозагорският тим има своя потенциал, и ще заеме мястото си в елита след четири десетиления извън него.

ТЕСИ МЛАДЕЖКИ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР

Младежкият национален отбор до 20 години бе включен в НБЛ по примера на някои други европейски държави, за да се готви заедно за участие на Европейското първенство, Дивизия А, през 2013-та година. Най-талантливите играчи на България са именно в младежка възраст – 93, 94, 95, и съществуването на този отбор ще им даде шанс да се борят с по-опитни и по-развити баскетболисти, за да могат да израснат.

Това не е съставът, на който Любомир Минчев ще разчита за Европейското догодина. Капитанът на тима Павлин Иванов играе за Будучност Подгорица, Крис Минков и Георги Боянов учат и играят в училища в САЩ, Димитър Димитров си избра мъжкия Левски, а Александър Везенков е част от гръцкия Арис.

Въпреки това, отборът, който ще участва в НБЛ, разполага с много талантливи играчи, които се нуждаят от време на терена. Деян Карамфилов, Ангел Нацкин, Алекс Симеонов и Тенчо Тенчев са основни играчи на националния тим, а центровете Велислав Гълабов и Кирил Кирилов ще имат най-тежката задача срещу мъжете в елитната ни лига.

Най-важното за отбора обаче е фактът, че го води Любомир Минчев, който е с повечето от тези деца всяко лято от няколко години насам, и ги изведе на два пъти до Дивизия А. Минчев е най-обещаващият треньор в страната, и също бележи своето израстване редом то тези момчета. Участието в НБЛ, колкото и да е пълно с претяствия и предизвикателства, ще бъде от полза за българския баскетбол в перспектива. И ако не си загуби гласа перманентно, и всички млади таланти издържат на напрежението и купищата разочарования, Любо Минчев ще има отличен състав не само за Европейското за младежи през 2013. Резултатът ще бъде - България да има мъжки национален отбор за следващите 10 години.

Дано в края на сезона баскетболистите в България заслужат похвали

източник: Gong.bg