Първият кръг на Теси Национална баскетболна лига предложи четири доста интересни за наблюдаване срещи, като и в четирите в по-голямата си част бяха много равностойни и оспорвани. Осемте отбора, които играха в първия кръг, реализираха 663 точки, а два тима минаха границата от 100 отбелязани.

По-важното обаче като че ли бе, че в този първи кръг, почти всички отбори в елита най-после дадоха поне малко шанс за изява на младите си играчи. По няколко минути, но редовно, са крайна необходимост за подрастващите, да усетят за какво става дума в така наречената елитна лига на България.

169 минути – това е сборът на минутите, изиграни от баскетболисти на 20 и по-малко години, в първия кръг на НБЛ. Два часа, четиридесет и девет минути. Почти три!

В този сбор дори не включваме силните изяви на 20 и малко годишните Венци Петков (25 мин.) и Станислав Цонков (23 мин.), които също от този сезон имат вече повече възможност за изява. За вече изявилите се в НБЛ Александър Янев, Божидар Аврамов, Васил Кьосев и Христо Захариев също не става дума тук.

Въпросът е, че след разпадането на младежкия национален отбор, който игра миналата година в НБЛ, бе изключително важно тази година тези играчи да се разпределят в останалите отбори, и да започнат да играят. Тепърва ще видим двете нови попълнения на Балкан, който почиваше в този кръг – Велислав Гълъбов и контузения Тенчо Тенчев.

Но в първия кръг на терена, дори и за малко, бяха Николай Стоянов и Ангел Нацкин (Черно море), Крис Минков (Лукойл Академик/титуляр), Дамян Стоянов и Адриян Секулов (Рилски спортист), Стефан Кесов и Галин Михалев (Черноморец), Алекс Симеонов, Камен Атанасов, Евгени Хаджирусев (Левски), Деян Карамфилов, Юлий Арабаджийски, Евгени Иванов, Борислав Христов, Петър Танков, Петър Русев (Берое), Иван Тенев (Ямбол).

Единственият тим без юноши бе Спартак Плевен, а единственият отбор, използвал играч под 20 години в титулярния си състав – шампионът Лукойл Академик. С най-много младоци игра тимът на Берое – шестима.

Остава ни да се надяваме, че появата на тези млади състезатели няма да си остане само за първия кръг, и с всеки мач, тяхното представяне ще става все по-добро, за да могат треньорите да им се доверяват още повече, и това да е заслужено.

PS. За да запазим добрия тон в този първи кръг, ще оставим въпроси като защо например Денислав Вутев и Венелин Христов не са играли и секунда, в мача на Черно море и Лукойл Академик, и защо някогашната баскетболна сила Спартак Плевен няма нито един юноша в състава си, да се мисли върху тях поне след изминаването на още няколко кръга.