Българска федерация по баскетбол (БФБ) предприе безпрецедентна реформа в управлението си, за да започне реализацията на 4-годишната Национална програма за развитие на българския баскетбол 2020-2023. 

Баскетболната асоциация ангажира консултантската компания „Спортс Мениджмънт България“ (СМБ), която миналата година разработи стратегическия ѝ документ, да започне още от днес необходимите реформи за неговото изпълнение.

За целта на управителя на СМБ Виктор Кирков бяха делегирани правомощия сходни с тези на изпълнителен директор в БФБ. Спортният мениджър няма да има управленски контрол единствено върху финансите на федерацията, които остават прерогатив на президента на организацията Георги Глушков. Договорът със „Спортс Мениджмънт България“ е за период от година и половина, тъй като през месец септември 2021 година трябва да се проведе редовно изборно общо събрание на БФБ.

С цел да подобри информационната си обезпеченост, аналитичността и контрола, баскетболната федерация ангажира и счетоводната къща „ЕЛ КА ДЕ“, която има за задача да разработи и внедри в БФБ система за управленско счетоводство.

Като част от реализацията на 4-годишната си програма за развитие Българска федерация по баскетбол делегира и по-широки правомощия на селекционера на мъжкия представителен тим Росен Барчовски, който вече е назначен на пълен работен ден като мениджър „Национални отбори и развитие на подрастващи състезатели“.

За да даде допълнителна информация по повод настъпилите промени в управлението й, БФБ планира да проведе пресконференция до края на настоящия месец. /БГНЕС