Академик Бултекс 99 спечели Купа Пловдив и защити трофея си от миналата година от приятелския баскетболен турнир в зала СИЛА. 

На финала домакините победиха след продължение в драматичен мач Спартак Плевен със 79:76 (13:21, 22:20, 12:9, 16:13, 16:13). 

Така пловдивският тим зарадва своя старши треньор Дарко Костич, който днес празнува своя 40-и рожден ден. Това бе шеста победа от шест мача в предсезонните контроли за Академик Бултекс 99.

Гостите от Плевен започнаха по-добре и взеха аванс от 8 точки след първата четвърт. До средата на втората студентите изравниха, но в края плевенчани отново се откъснаха и се оттеглиха на почивката с 6 точки преднина.

След почивката срещата вървеше равностойно, като Академик Бултекс 99 отново застигна съперниците си. В самия край на мача Спартак поведе с точка, а в последната атака Дайшон Найт бе фаулиран 2 секунди преди края. Американецът вкара само веднъж от линията за наказателни удари и мачът влезе в продължение.

В допълнителното време Младен Виткович, който стана МВП на турнира, се отличи с две тройки, кош и два точни наказателни удара, за да даде превес на домакините. До края срещата отново бе много оспорвана, но Дайшон Найт вкара решаващ кош в края и така помогна за крайната победа.
Питър Олисемека бе най-полезен за победителите с "дабъл-дабъл" от 16 точки и 12 борби. Младен Виткович добави 15 точки и 9 борби, Васил Бачев и Дайшон Найт вкараха по 12 точки. 

За Спартак трима души записаха по 16 точки - Тодор Тодоров, Николай Маринов и Светослав Острев, който добави и 11 борби за дабъл-дабъл.
Третото място в турнира спечели Академик София, който разгроми сръбския КК Беовук със 108:74. Цветомир Чернокожев приключи с 24 точки и 11 борби. 18 точки добави Андрей Иванов, а 17 точки и 12 борби регистрира Николай Михайлов.

"Със сигурност не играхме добре и това не бе най-добрата ни продукция. Имаше притеснение у момчетата, които за пръв път играха пред пловдивска публика и явно все още не са свикнали с ролята на фаворит. На турнира в Румъния показахме друго лице. В отбора нямаме суперзвезди, но бяхме стегнати, което не мога да си обясня. Не играхме както трябва. Победата обаче си е победа, ще си видим грешките, които ще се опитаме да не допускаме в мача срещу Балкан след седмица. Това е отбор с по-голям бюджет, така ще трябва да вложим много сърце в мача. Призоваваме публиката да ни подкрепи, за да може енергията от трибуните да се пренесе на терена. Няма как да не сме доволни от контролите, при положение, че имаме 6 победи от 6 мача, но можем да играем по-добре. Срещите ни с Динамо Букурещ и Крайова бяха най-добри за нас, коментира Дарко Костич, който преди финала получи специален подарък от президента на клуба Васил Врачев./БТА