Националната баскетболна асоциация за пореден път е изправена пред голяма дилема – да спре големите звезди от участие в Световни първенства и Олимпийски игри, или да ги остави да играят, с риск от контузии.

Травмата на Пол Джордж на първия лагера на американския национален тим, и отказването на Кевин Дюрант от участие в отбора това лято поставиха отново ребром този въпрос.

Огромните суми, които клубовете в НБА плащат на своите звезди, са тяхното оправдание да искат от Лигата да спре да взаимодейства с ФИБА и МОК.

Опасностите от контузии по време на първенствата на планетата и Олимпийските игри са основанието на отборите от НБА да повдигнат за пореден път въпроса, дали може пак САЩ да участва само с играчи извън Лигата.

Собствениците и генералните мениджъри на отборите от НБА вече обсъждат в кулоарите какви мерки могат да предприемат, а един от тях е споделил пред медиите, че контузията на Пол Джордж ще е "нещото, което ще доведе до промяна".

Собственикът на Далас Маверикс Марк Кюбан неотдавна заяви, че не вижда защо МОК изкарва пари благодарение на образа на суперзвездите от НБА, които участват на Олимпийски игри. Босовете на Индиана пък сериозно се набутват след травмата на Джордж, с когото сключиха мултимилионна сделка.

В САЩ понятието за "дълг" към националния отбор е доста по-различно, отколкото в Европа или други краища на света, допълват коментиращите темата. Въпреки че американците се интересуват много от спорт, и са големи патриоти, за тях националният отбор, особено по баскетбол, не е нещо толкова значимо, вероятно и заради огромната взаимозаменяемост на играчите.

При всяка контузия или напускане, на мястото веднага влиза друг топ играч от НБА. Американците успяват да доминират и без големите си звезди - спечелиха Световното в Турция без Коби и ЛеБрон - и затова не виждат необходимостта да хвърлят всичко в боя.

Коментари има в защита и на двете възможности - да играят, и да не играят суперзвездите на НБА. И двете имат своите причини, но според водещите анализатори, ако американците не бъдат убедени, че парите не са всичко, и че първото им място не е гарантирано, промяна сигурно ще настъпи, и ще лиши голяма част от света от възможността да гледат най-добрите играчи на планетата на Световни първенства и Олимпиади.