Българският национален отбор по волейбол буквално капитулира пред Сърбия в мач от Група Б на Световната лига. Волейболистите на Камило Плачи допуснаха поражение с 0:3 (21:25, 18:25, 19:25) гейма при гостуването в Нови Сад.

Това е осма загуба за „трикольорите“ и трета от Сърбия в потока, след като „плавите“ се наложиха при гостуването в България с 3:0 и 3:2 гейма.

След поредния неубедителен мач на волейболистите ни, тимът остава закотвен на последната позиция във временното класиране с едва 4 точки. Лидер е САЩ с 21, следван от Русия и Сърбия.

Момчетата на Камило Плачи отстъпваха по всички параграфи на своите съперници и не успяха да намерят необходимите решения, които да извадят състава от тежката ситуация.

Италианският наставник заложи на най-доброто, с което разполага: Цветан Соколов, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Добромир Димитров, Тодор Алексиев, Николай Николов, Теодор Салпаров.

Мачът започна точка за точка, като при първото техническо прекъсване Сърбия взе преднина от 8:6. България обаче бързо стигна до обрат за 13:12 точки след чудесен троен блок на волейболистите ни срещу Александър Атанасиевич. След това обаче Сърбия отбеляза три последователни точки за 16:13, с което отново показа, че ще търси успеха на всяка цена. „Трикольорите“ ни намалиха преднината на съперника за 17:18, благодарение на Тодор Алексиев, но серия от четири последователни точки Сърбия отново поведе – 21:17 точки. В крайна сметка, Атанасиевич сложи точка на спора в първата част за 25:21 точки.

Българският отбор се предаде без особена битка на Сърбия във втория гейм, който домакините спечелиха с 25:18. „Плавите“ дръпнаха още на първото техническо прекъсване с две точки, като не позволиха на българите в нито един последващ момент от частта да изравнят или поведат. Домакините дръпнаха с голяма разлика при второто прекъсване – 16:9 точки след атаката на Никола Ковачевич. Разликата продължи да расте до 17:9 точки, като геймът буквално се доигра за 25:18 точки.

В последната част българите допуснаха Сърбия да дръпне със седем точки разлика (14:7), но след влизането на Валентин Братоев „трикольорите“ преобразиха играта си, макар и за кратко. След отлична блокада на Цветан Соколов разликата бе стопена на една точка – 15:16, а ас на Вальо Братоев доведе гейма до 16:16. След това обаче отново последва разколебаване и срив в тима на България, от което се възползва Сърбия за 25:19 точки и чиста победа с 3:0.

Цветан Соколов отбеляза 14 точки от атака, една от блокада и две от сервис, като единствено той стигна до двуцифрено изражение в актива си. Българите направиха 25 грешки за точки на сърбите, за които с 16 завърши Александър Атанасиевич.

По-рано през деня Русия отстъпи на САЩ с 2:3 (18:25, 19:25, 27:25, 25:19, 19:21) гейма.