България ще играе четвъртфинал на Европейското първенство по волейбол за мъже! Селекцията на Камило Плачи сътвори знаменит обрат от 0:2 до 3:2 гейма (22:25, 22:25, 25:20, 26:24, 18:16) срещу домакините, който по всяка вероятност ще струва главата на техния треньор Андреа Анастази.

В първите два гейма поляците показаха повече твърдост във важните моменти, но в течение на мача нашите постоянно повишаваха нивото си и с невероятни изяви на всеки един от избраниците на Камило Плачи стигнаха до ценния успех, който ги изправя срещу Германия в битка за място в топ 4 на турнира. Началният час на двубоя е 21 часа.

„Трикольорите“ стигнаха до плейофаслед като записаха 1 победа (над Чехия) и 2 загуби (от Германия и Русия) в групата D и завършиха на 3-о място. Това им отреди за съперник в плейофите тима, който се класира на втора позиция в група B, а именно – „дружина полска“.

С лек съдийски реверанс поляците успяха да си осигурят аванс от 2 точки още в началото на мача. При 6:4 в тяхна полза лекувалият до последно контузия в Скримов прати една атака в аут, а впоследствие посрещането ни се огъна при сервиса на Мозджонек. Така първото техническо прекъсване дойде при 8:4 за противника.

Тимът на Анастази продължи да поддържа без проблеми разликата до 14:10, но "лъвовете" успяха да отбележат три последователни точки. Неуспешна атака на Курек и страхотен ас на Николай Николов накара италианеца да вземе таймаут. Той свърши работа и Полша се оттегли на кратка почивка при 16:14.

Подемът в играта на българите обаче продължи и капитанът Тодор Алексиев направи няколко успешни атаки, една от които срещу троен блок. Домакините пък показаха първи признаци на нерви и чрез Алексиев успяхме да поведем с 18:17. Тогава Курек се показа като лидер и обърна за 20:19. Последва тежък сервис на Винярски, а при 22:21 за Полша Соколов бе твърде далеч с атаката си по диагонала след няколко зрелищни спасявания и от двете страни на мрежата.

При 22:23 домакините успяха да спечелят ново драматично разиграване. Тройният блок срещу Курек успя, но Винярски някак получи удобна топка за атака от втора линия и не сбърка. Посрещането ни пък не се справи с тежкия сервис на противника и Соколов направи престъпване при атака от втория линия - 25:22 за Полша.

Вторият гейм започна с отлична блокада на Виктор Йосифов срещу Боциек, а с доста повече самочувствие в играта, българите успяха да се оттеглят на техническо с аванс от 8:7.

Две страхотни спасявания на Теодор Салпаров ни помогнаха да дръпнем с още две точки, но Винярски продължи да ни тормози с начален удар, а Курек изравни за 14:14. "Трикольорите" обаче отново демонстрираха мъжество и с блокаут на Соколов се оттеглихме на второ прекъсване при 16:14.

Високата класа на Полша обаче отново пролича в решителните моменти. Курек наниза важна точка за 19:20, а малшанс при атака на Алексиев изравни резултата. Това като че ли подкопа увереността на нашите, а вдъхновените домакини изковаха важен аванс от 2 точки. Вишниевски влезе от скамейката и затрудни Николай Пенчев с флоп сервис, което не ни позволи да организираме по най-добрия начин атаката си. Така Боциек получи шанс и не се притесни от тройния блок срещу себе си - отново 25:22 за Полша.

Третата част не тръгна по най-добрия начин за България - "дружина" полска дръпна с 2:0, но много бързо блокадата ни започна да работи безупречно. Това очевидно разклати увереността на Курек и Винярски, които пратиха топки в аут, а ас на Тодор Скримов ни помогна да се оттеглим на кратка пауза при 8:4.

Стъписването в лагера на Анастази стана пълно само минути по-късно. Соколов направи ас и няколко успешни атаки, докато Тодор Алексиев също обезкуражаваше полския блок. Публиката в залата пък съвсем замлъкна при второто техническа пауза, която бе при 16:8 за България.

Домакините успяха да запишат две поредни точки и да намалят до 20:14 и Камило Плачи веднага поиска таймаут. Курек намали още повече изоставането с успешна атака срещу троен блок, но пусната топка на Соколов пресече серията на противника. Боциек ни помогна с аут за 22:17 и макар домакините да отразиха два сетбола, се наложихме с 25:20.

Няколко мощни атаки на Соколов ни позволиха да дръпнем с 2 точки в началото на четвъртия гейм. При 5:3 обаче главният съдия си затвори очите при откровен блокаут на нашия диагонал и така помогна на домакините да не изостанат по-сериозно в резултата. Все пак първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за нас след нов аут на Боциек.

Нападателите на Полша продължиха с грешките и българите дръпнаха с четири точки, но при 14:10 настъпи спад в играта ни. Камило Плачи навреме поиска таймаут, който ни помогна да влезем при 16:14 в решителната част на гейма.

Драмата отново бе в края, когато успяхме да дръпнем с 21:18, но Полша изравни за 23:23. Двата отбора си размениха още една точка, като домакините отразиха първия ни мачбол, но след това нямаха отговор за атаката на Соколов по правата. Виктор Йосифов изпълни тежък начален удар и с огромна мъка поляците прехвърлиха топката в нашето поле, а Соколов завърши за 26:24.

При точката, която откри тайбрека, съдиите за първи път сбъркаха в наша полза, като не видяха двоен удар на Соколов. Теодор Тодоров я спечели с блокада, като повтори още на два пъти упражнението - 3:0 за България.

Блокада на Новаковски срещу Скримов позволи на домакините да намалят до 4:3, но веднага след този епизод Курек сбърка от сервис. Вместо да се възползваме от колебанията от другата страна на мрежата, позволихме на Полша да наниже три поредни точки и да поведе с 6:5, което доведе до прекъсване за "трикольорите".

Лошо вдигната топка към Скримов даде шанс на поляците да увеличат аванса и Винярски с известна доза шанс постигна блокаут - 8:6. Мощна атака на Курек взриви залата, но с много характер българският тим не просто се измъкна от кризата. Важни отигравания на Соколов и Алексиев ни донесоха равенство, а капитанът с хладнокръвно изпълнение ни изведе напред с 10:9.

При 15:14 в наша полза блокадата ни спря две поредни атаки на Винярски по диагонала, но при третата диагоналът на Полша уцели Алексиев в главата и така възстанови равенството.

Нервите постепенно взимаха връх, докато мачът вървеше точка за точка и при 17:16 за нас Курек заби над блокадата ни, а Теди Салпаров отрази, докато лидерът на поляците се приземяваше в нашето поле. Това значеше победна 18-а точка за България и място сред най-добрите 8 тима на турнира.

- -

Стартовите състави:

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Николай Николов; Теодор Салпаров – либеро

Селекционер: Камило Плачи

ПОЛША: Лукаш Жигалдо, Гжегож Боциек, Михал Винярски, Бартош Курек, Марчин Мозджонек, Пьотър Новаковски; Павел Заторски – либеро

Селекционер: Андреа Анастази