Националният отбор на България по волейббол за мъже започна подгоовка от вчера най-напред за мачовете от Световната лига срещу Канада на 30 и 31 май в Ботевград.

Националният селекционер Пламен Константинов беше гост в предаването "Дарик кафе" по Дарик радио, в което сподели очакванията си.

„Подготовката претърпя промяна, вследствие на неизпълненото обещание. Ние разчитахме да сме във Варна. Оказа се, че в последния момент няма да можем да ползваме залата поне до финалната фаза на Световната лига, като няма гаранции и след това. Ще пренасяме катуна всяка седмица. Започваме в Христо Ботев, после малката „Арена Армеец“, зала „Васил Симов“. За контролите в Сърбия ще отиде половината състав от 30-те човека. Другата половина ще е в Ботевград за първите два мача с Канада.

"Цветан Соколов няма да може да играе срещу Канада. Вероятно ще трябва да се направи по-продължителна програма. Категорично няма да го ползвам в първите мачове. Дотогава ще гледаме да спазваме програмата. На 11 май има преглед в Италия при професор Порчелини. Виктор Йосифов е на линия, той е здрав."

"Не съм сигурен кой ще бъде "А" и кой ще бъде "Б" отбор, ще има някои, които ще отидат в Баку. За финалите на Световната лига ще подберем състав. Особеност е това, че не можеш да подменяш състава изцяло. Има изискване 9 души от последното състезание миналата година. Не можеш да експериментираш само с млади момчета. Измислено е за да не се експериментира."

"Разчитам на Владо Николов. Той направи един от най-силните си сезони във Франция. Той може да помогне. Всеки един се вписва в отборите, в които играе. Въпросът е как ще се впише в националния отбор. Това, което ме притеснява е, че определени контузии променят облика и схемата на игра. Това е свързано най-вече малкото взаимозаменями хора."

"Имахме притеснение относно Андрей Жеков, той стана шампион. Бяха го ударили по пръстите, но няма счупване, очаквам го тези дни в България. С него също ще бъде специфична подготовката", заяви Константинов.