България стартира участието си в Европейската лига по волейбол с двубой срещу Дания в петък от 18.00 часа в зала „Конгресна“. Това е първо участие на „лъвовете“ в този турнир. Старши треньорът Мирослав Живков смята, че мачовете в надпреварата ще помогнат много за изграждането на младите състезатели, които са му поверени.

„Няма вече слаби отбори в Европа“, заяви Живков на пресконференция преди началото на турнира и добави:

„Във всеки един отбор вече има по няколко състезатели, които играят на много високо равнище в силни първенства. Затова не може да има никакво подценяване на противника. Разчитам общо на 16 волейболиста и ще дам шанс на всеки един от тях в предстоящите мачове. Именно това е нашата цел – залагаме на бъдещето. Даваме път и на младите момчета, а дали ще сме си свършили добре работата, ще се разбере през следващата година, ако в първия състав от 14 човека попаднат момчета от този отбор.“

„Тренираме при страхотни условия“, сподели капитанът на националния тим Велизар Чернокожев.

„Надявам се да зарадваме публиката с добра игра. Не става дума въобще да подценяваме противниците. Няма лесни мачове. Искам ние да покажем добра игра и след това да постигнем тези „лесни победи“.“

За преминаването си в италианския Перуджа Чернокожев смята, че това е една огромна крачка в неговата кариера.

„Знам че трябва да работя много и в първата година ще тренирам повече от колкото ще играя. Но това не ме притеснява. Ще се възползвам от дадените ми шансове, да покажа на какво съм способен и да се преборя за титулярното място“, допълни капитанът на тима.

Всички двубои на България от Европейската лига започват в 18.00 часа. Националите излизат срещу Дания в петък, в събота срещат Албания и в неделя се изправят срещу Македония. От 15.00 часа са първите срещи за деня. Цените на билетите за ден са по 5 и 10 лева.