Националният отбор на България за жени до 23-годишна възраст постигна трета победа в световната квалификация във Върнячка Баня, Сърбия. 

Възпитаничките на треньора Николай Иванов се наложиха с 3:0 (25:17, 25:20, 26:24) над Полша и при победа над Турция в неделя ще си осигурят класиране за световното първенство.

Гергана Димитрова бе с най-голям принос за успеха на българките, след като отбеляза 15 точки, а Силвана Чаушева добави 12. С 20 точки за полякините завърши нападателката Малгожата Яшек.

Мачът в зала "Владе Дивац" започна равностойно до 3:3, но след това българските започнаха да увеличават оборотите и успяха да спечелят първия гейм с 25:17.

Във втората част България контролираше изцяло играта и нашите достигнаха до 8 геймбола при 24:16. След четири пропуснати възможности вторият гейм приключи при 25:20 в полза на българките.

Третата част започна вихрено за националките ни, които поведоха с 10:0. Това обаче доведе до отпускане и Полша успя да изравни при 24:24. Силвана Чаушева обаче сложи точка на спора с диагонален удар за 26:24 и крайното 3:0 в полза на България.

С третия си успех от началото на турнира в Сърбия, кръг преди края на надпреварата, България отново излезе на първо място във временното класиране с актив от 3 победи и едно поражение. Българките имат 9 точки, а по-късно днес са и другите два мача от днешната програма, противопоставящи Турция на Сърбия и Италия на Хърватия. Решителният мач с туркините е утре от 16 часа./БТА