България ще играе финал на Втора дивизия в Световната купа, след като в полуфинален двубой във Варна победи Белгия с 3:1 гейма (23:25, 25:15, 25:18, 25:20).

Пред препълнената зала "Конгресна" в морската ни столица момчетата на Пламен Константинов свършиха половината от работата си и си осигуриха място на финала, където техен съперник ще бъде победителят от втория полуфинал между Аржентина и Франция.

Двубоят започна слабо за българите, които постепенно влязоха в ритъм, но не можаха да върнат пасива си и загубиха първия гейм. Във втория и третия обаче Владо Николов и компания заиграха своята игра и демонстрираха кой е по-добрият отбор на паркета. Четвъртата част започна с 3:0 в полза на Белгия, но българите успяха да изравнят, след което и да поведат с 2 точки, за да се стигна до крайното 25:20 и успех в мача.

Така в събота вечер от 20:40 часа България ще играе финал срещу Аржентина или Франция, в който цената на победата е връщане в Първа дивизия на Световната лига и участие в тазгодишната Финална шестица на турнира.

Съставът на България: Виктор Йосифов, Николай Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Андрей Жеков, Владимир Николо,Теодор Салпаров (Станислав Петков, Мирослав Градинаров, Владислав Иванов, Любомир Агонцев)

От началото на мача белгийците натрупаха аванс от 2-3 точки като на първото техническо прекъсване водеха с 8:5. Авансът на съперника бе леко намален при 14:16, а отлична игра на България в защита доведе и до изравняване при 18:18. Много бързо обаче белгийците си върнаха преднината, след като Виктор Йосифов бе хванат на блок за 19:21. До края на гейма българските волейболисти не успяха да се върнат в резултата и така загубиха първата част с 23:25.

И вторият гейм започна с аванс от 2:0 за Белгия, но оттам нататък нещата се развиха доста по-различно в сравнение с първия гейм на двубоя. Андрей Жеков с ас изравни за 3:3, а Николай Николов с нов ас доведе до първо техническо прекъсване при 8:5. Паузата не спря устрема на Николов, който с още две перфектни изпълнения на начален удар доведе аванса до 5 точки – 10:5.

Момчетата на Пламен Константинов продължиха да играят с настроение, с отлична атака и подобрена блокада, а така не им беше проблем да увеличават преднината си – 12:6, 16:9, за да се стигна до впечатляващото 25:15 в края на гейма.

Вдъхновени от успеха, българите започнаха перфектно и третия гейм, в който набързо поведоха с 5:1. Авансът им се запази при първо техническо прекъсване – 8:3, а силният сервис, добрата атака и солидния блок отново се погрижиха за комфортно увеличаване на преднината до 16:9. Геймът нямаше как да бъде застрашен, въпреки няколко поредни точки за Белгия в неговия край и след 25:18 България се доближи на гейм от класирането за финал.

Четвъртата част започна с три поредни точки за съперника, но поредният ас на Ники Николов доведе до изравняване още при 7:7. За първи път България поведе в гейма при 15:14, благодарение на успешна блокада на Виктор Йосифов. Нова бомба от сервис на Ники Николов пък доведе до аванс от 2 точки при второ техническо прекъсване.

Белгия не се отказа и успя отново да изравни при 19:19. Станислав Петков се включи успешно, след като негова блокада върна аванса за 21:19, а страхотната игра в българското поле продължи с нови 3 точки за 24:19. Белгия спаси първия мачбол, но при втория нямаше какво да направят и така след 25:20 България спечели мача и по този начин се класира за финала, който е в събота от 20.40 часа.