Волейболният Марек Юнион Ивкони получи Купата на Победата на Пресклуб България, след като за втори път спечели приза за отбор на месеца. Наградата получи либерото на четирикратния шампион Мартин Божилов. За първи път съставът Марек бе отличен през април 2012 година, когато грабна първата си шампионска титла.

В анкетата за миналия месец тимът на Марек бе оценен като №1 с гласовете на 10 спортни редакции. На второ място с 4 гласа са европейските шампионки отборно при жените по карате шотокан, а непосредствено след тях с по 3 гласа са волейболистите на Добруджа 07 – носители на Купата на страната и баскетболистките на Дунав Русе – шампионки за четвърти път.

Мартин Божилов благодари за наградата и сподели, че от всичките четири шампионски титли на Марек последната е най-трудно извоюваната и най-сладката. Първо, защото е плод на люта конкуренция – 20 мача с тайбрек. Второ, защото съставът бe подмладен с играчи, които направиха дебют в първия отбор.

„Мнозина дори не вярваха, че ще постигнем нещо сериозно, но ние, играчите си повярвахме, направи равносметка един от най-опитните волейболисти на дупничани и състезател в националния отбор. Мартин призна, че загубата в битката за Купата на страна се дължи на преумората от завършилото преди това първенство. Действително сме колектив №1“, потвърди волейболистът пред pressclubbg.com комплимента на преките конкуренти от Добруджа 07 и добави, че голяма заслуга за това има старши треньорът Найден Найденов.

Мартин Божилов разкри, че има 2 запитвания за него от чуждестранни клубове в различни държави, но е рано да се съобщават подробности. „Мечтата ми е да продължа кариерата си в Полша, добави либерото на Марек и националния отбор. Мотивите му са, че в тази страна волейболът е спорт №1, освен това организацията на световното първенство там беше нещо уникално“, обобщи той. Ако остане все пак в Марек, Божилов иска догодина да запишат по-добър резултат в Шампионската лига – ІІІ място в групата и да продължат в СЕV турнира. Общината в Дупница е дала обещание през септември ремонтът на залата да е приключил, за да получи лиценз за мачовете от Шампионската лига.

За ролята му като национален състезател, още не е ясно дали Божилов ще е в отбора на Пламен Константинов за Световната лига или във втория отбор на Николай Желязков за Европейските Игри в Баку. „В Световната лига е доста по-трудно, защото участниците са с изравнени сили. Надявам се, че моят час е дошъл и ще направя най-доброто“, декларира волейболистът.