Волейболистките на Марица Пловдив са новият носител на Купата на България при жените за сезон 2015. Пловдивчанки победиха Левски след петгеймова битка с 3:2 (25:21, 16:25, 25:20, 25:27, 15:12 ) във финалния спор от турнира, който се игра пред около 1000 зрители в столичната зала "Христо Ботев".

Така маричанки спечелиха трофея, който е втори в тяхната история, след като те триумфираха през 2012 година. За волейболистката на "жълто-сините" Таня Събкова пък това е втора поредна година на върха, след като през миналата година тя спечели Купата с Левски, информира bgvolleyball.com.

Двубоят бе изключително емоционална битка, в която имаше много равностойност, обрати и интрига за публиката.  Напрежението си каза думата и имаше много грешки и от двете страни на мрежата, но като цяло отборът на Марица надигра съперника с доста по-организирана игра и по-добро взаимодействие между състезателките.

Двата тима започнаха еднакво нахъсано, като буквално се захапаха, а  първият гейм бе невероятно оспорван, а резултатът мина през няколко мини обрата. След поредното равенството 17:17 "сините" отбелязаха три последователни точки, като поведоха с 20:17.

Това обаче не им даде предимство, а маричанки на свой ред изригнаха и изравниха при 21:21. Обратът  им даде импулс и те продължиха с възхода си. С добра игра на блокада пловдивчанки спряха синята атаката и спечелиха гейма след точкова серия, като оставиха сините на 21 точки.

Във втората част столичанки стабилизираха посрещането си и това веднага се отрази положително на играта. Те поведоха с 3:0, а в последствие резултатът набъбна на 20:11 в тяхна полза. Превъзходството им бе пълно в този гейм  и те затвориха безпрепятствено частта като изравниха 1:1 гейма.

Нов обрат настана в третата част, когато Марица стартира ударно с 3:0, като започна да диктува играта, а първото техническо прекъсване дойде при 8:5. Отново "сините" се активизираха и направиха обрат за да поведат с 9:8.

Пропуск обаче на Мирослава Паскова стопира акцията, а тя повлече и други грешки след себе си, като Сините отбелязаха срив и Марица поведе с 15:11. До края на гейма пловдивчанки устояха на натиска на съперничките и затвориха гейма в своя полза, като поведоха с 2:1.

В четвъртата част Левски показа истински характер, като успя да направи невероятен обрат и да се върне в играта след като изоставаше със седем точки. "Сините" отбелязаха лошо начало и Марица поведе с 14:7. Едва тогава левскарките се надигнаха, като последва щурм, като те изравниха при 19:19  и дори поведоха с 21:19.

В своя възход столичанки стигнаха до 24:21, но не успяха да сложат финалния акорд, а напрежението стигна връхна точка, след като маричанки изравниха до 24:24. В решителния момент левскарките показаха по-голяма устойчивост и затвориха гейма с блокада, а с това докараха мача до пета решителна част .

В тайбрека драмата бе пълна, като играта бе равностойна и резултатът вървеше точка за точка до 11:11. В този момент "сините" не издържаха на напрежението и отбелязаха две последователни грешки. Това даде предимство на провдивчанки, което те не пропуснаха и спечелиха гейма с 15:12 като триумфираха с крайната победа и Купата.

Реализатори за победата на Марица станаха Таня Събкова и Ани Радичева с 18 точки. Силвана Чаушева добави 13 точки за успеха. За Левски най-резултатна бе Мирослава Паскова с 22 точки. Виктория Григорова завърши с 14 точки.