Силвия Митева, Моника Минчева и Филипа Сидерова направиха днес втората си и последна официална тренировка на терена в главната зала на "Сън Арена" в японската префектура Мие, където утре започва 29-то световно първенство по художествена гимнастика.

Днес грациите ни успяха за от близо 20-те минути да изпълнят и четирите си съчетания. Само Филипа изигра два пъти въже, след това обръч, а за топката не й достигна малко време.

Общо 127 гимнастички започват утре в 10.00 часа сутринта местно време надпреварата за отборното класиране и квалификациите за многобоя и финалите на уредите, която ще продължи четири дни, информира Българската телеграфна агенция.

Българките са в следния стартов ред - Филипа Сидерова, Моника Минчева и Силвия Митева като утре те играят само с въже. Състезанието във втората група според програмата, където е България, започва в 12.00 часа местно време. Между българките ще играят гимнастичките на Русия - преди Филипа Сидерова е бившата световна шампионка Олга Капранова, преди Моника Минчева е Дария Кондакова, а преди Силвия Митева играе олимпийската шампионка Евгения Канаева.

В първата група от 10.00 часа най-силният отбор е този на Украйна, а при Русия и България са още отборите на Беларус и Казахстан. В третата група от 14.30 часа са домакините от Япония и Азербайджан, а от 16.30 часа в последната група от по-силните отбори са само Испания и Китай.

В първия ден на световното първенство утре няма да има финали, както и крайно класиране, тък като квалификациите на въже и обръч продължават и във вторник. Вечерта на 8-ми септември ще са финалите на тези два уреда, а крайното отборно класиране и финалистите в многобоя ще станат ясни едва на 10-ти септември. На 9-ти и 10-ти са квалификациите на топка и лента.

По-рано днес и Украйна направи своята последна официална тренировка пред съдии и медии като силна игра демонстрира световната шампионка от Патра’2007 Анна Бесонова. Грациите на Украйна също не се съобразиха с времето и тренировката им беше прекратена, както на българския отбор вчера.

Днес в Мие пристигна и Бруно Гранди, президент на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Междувременно националният отбор на България ансамбъл продължава лагера си в Нагано. Днес момичетата на Илиана Раева имаха почивен ден, а ще пристигнат в Мие на 9-ти септември.