На 78-годишна възраст днес почина Никола Станчев Николов - първият българин, олимпийски златен медалист.

Никола Станчев е олимпийски шампион по борба-свободен стил в категория до 79 килограма на игрите в Мелбърн през 1956 година.

„Днес към 10 часа бачо Кольо Станчев е паднал внезапно пред общината на Бургас, на улица Александровска и е откаран вече мъртъв в болницата”, каза за БТА бившият европейски шампион и дългогодишен старши треньор на българския национален отбор по борба Янчо Патриков.

В сряда ще бъде поклонението - по всяка вероятност в Дома на културата на нефтохимика, а след това Никола Станчев ще бъде погребан на градските гробища, намиращи се по пътя за Варна.

Роден на 11 септември 1930 година в село Твърдица, Бургаско, Никола Станчев започва своя път в борбата в многобройните народни борби в родния му Странджански край.

На летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956 година той губи от силния японски борец Кацурамото във втората си схватка, но след това прави истински подвиг - тушира последователно Щер (ФРГ), Лимбланд (Швеция) и на финала Алън Ходж (САЩ) и печели златния олимпийски медал по борба-свободен стил в категория до 79 килограма.

1956 година е най-успешната в кариерата на големия български борец - той печели и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул.

Никола Станчев е балкански шампион през 1959 година в Истанбул, а в кариерата си е бил 11 пъти шампион на България - 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия стил.

През последните години Бачо Кольо, както го наричаха мнозина, ходеше с патерици заради тежко счупване на крака. За да свързва двата края, първият българин-олимпийски шампион Никола Станчев продаваше дини на пазара „Краснодар” в старата търговска част на Бургас.