Черноморец е новият кандидат за участие в Националната баскетболна лига. Тимът от Бургас последва Балкан Ботевград, който също официално афишира желанието си да играе в елита. Отборът на Сливен пък писмено депозира отказа си от Лигата.

“Получихме писмена заявка от отбора на Балкан за участие в НБЛ следващия сезон и писмо от Черноморец. Изпратили сме им всички документи за кандидатстване. Очакваме до 30-ти да върнат необходимите декларации и да преведат по 5 хиляди лева. До 15-ти юли трябва да се внесат пълните вноски до 25 хиляди лева. Окончателно становище ще се вземе след получаване на пълните документи и декларациите, че нямат финансови задължения към ФИБА-Европа, федерацията и треньорите, които са работили по трудов договор с тях”, сподели главният мениджър на НБЛ Стефан Станев пред Гонг.

„Черноморец завърши на четвърто място във втора дивизия, където триумфира Балкан. От известно време на мода в Бургас е повече женският тим на ЛукОйл Нефтохимик, който от 1999-та година насам е 5 пъти носител на купата и 3 пъти шампион на България. Отдавна са забравени двете шампионски титли на Черноморец от 1975 и 1965 година, когато тимът бе на върха в родния баскетбол”, напомня bulgarianbasket.com.

„Получих официално писмо, че отборът на Сливен отказва участие. Изтъкват причините, че не могат да намерят бюджет. Засега с Балкан и Черноморец, Лигата предполагам, че ще стартира с 8 отбора. От три месеца никой от ЦСКА не ни е търсил или е правил заявление. Бяхме атакувани от техни адвокати, които не знам какво искаха да постигнат със заплахи, но се отказаха. Изтеглихме Мача на звездите на 20-ти декември. Считаме, че после се губи от ефекта на мача. Въведохме минимален вход от 2 лева. Някои клубове не бяха съгласни, но общото мнение беше, че баскетболът е продукт, който има някаква стойност. Тук може да се прояви гъвкавостта на клуба”, коментира още Станев.