Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика и главен треньор на националните отбори Илиана Раева ще бъде патрон на първите национални игри за трансплантирани.

Българският съюз на бъбречно-трансплантираните организира първите национални игри, които ще се проведат на 8 и 9 юни 2009 г. в Националната спортна академия. Патрон на събитието ще бъде световната и европейска шампионка Илиана Раева.

На 8 юни ще се проведат състезанията по лека атлетика и бадминтон, а на 9 юни – по плуване и тенис на маса. В края на втория състезателен ден ще бъдат наградени и всички победители в отделните видове спорт.

Заявление за участие са подали 15 трансплантирани – 7 от тях чернодробни и 8 бъбречно-трансплантирани. Амбицията на организаторите е тези игри да поставят началото на ежегодна проява и да станат стъпка за участието на нашата страна в Световните игри. Досегашният опит на държавите, провели Световни игри за трансплатирани сочи, че благодарение на тях даряването на органи нараства с 30 на сто.