Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев заяви пред Гонг, че при желание от страна на всички заинтересовани страни, само след 4-5 години може да бъде проведена и първата Световна купа на Витоша. За целта обаче е необходимо разбиране от страна на държавниците, които да спомогнат за промяната на планината и тя да бъде пригодена за този вид спорт.

„Следващата ми мечта е да има Световна купа на Витоша, а това може да стане, след като се направи архитектурата. Дори Марк Жирардели видя колко много деца има на Витоша и изрази желание да стане наш посланик, за да даде всичко възможно да докара Световна купа на Витоша, когато има възможност за това. Това обаче първо зависи от държавата и оттам-нататък за 2-3 години всичко ще стане. Да сме живи и здрави, след 5 години всичко ще е наред. По време на срещата с Жак Рох, каза, че ако бяхме Швейцария, щяхме да имаме десетки курорти. Но всичко това си е за наша сметка”, сподели Цеко Минев.

Шефът на родната централа по ски заяви, че организацията за Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените, която се провежда в Банско, е на много високо ниво.

„Зад това видимото, се крие огромен неуморен труд. С такива къртовски усилия сме постигнали всичко, че само който е вътре в кухнята, може да разбере за какво става въпрос. Колкото е и атрактивен, толкова е и труден този спорт. Най-трудно беше, когато падна мината седмица нов сняг - 1,20 -1,30 метра. Просто не можете да си представите какво количество сняг трябваше да се премести. И само, който го види на място, може да разбере. Над 250 човека денонощно работиха, за да подготвят пистата. Всички казаха – „направо ви сваляме шапка” - толкова много сняг, за толкова кратко време, и качествено да бъде избутано от пистата”, сподели Цеко Минев.

„Планината иска сърце, по друг начин не става. Мястото за публика поне за финала е за около 3000 човека, но на Бъндеришка поляна могат да се съберат поне 10 хиляди човека. Безплатно е, има бус-линия, която е безплатна, така че надяваме всички желаещи да могат да присъстват на това уникално събитие, защото всички първи дами света в тази дисциплина са тук”, добави босът на централата ни.

„Има перфектна организация тук. Всичко мисля, че ще бъде направено много добре, с максимално улеснение за всички, които искат да посетят състезанията и града. Организацията наистина е много добра, за да не се получават задръствания.”

Относно финансите, които са вложени, Цеко Минев сподели: „Първият път гледаме винаги да сме 0:0, защото не можете да си представите, какво колосално нещо е това. Но най-важното е имиджът на страната засега. Туризмът и ските в зимния спорт вървят ръка за ръка. Това е хубавото, защото милиони го практикуват по цял свят. Мисля, че след тази Световна купа всички политици и всички хора ще ни повярват, че това е бъдещето за децата ни”.

Цеко Минев разкри още, че са били разпратени покани за редица ВИП-персони, но все още не се знае кои от тях ще посетят атрактивните състезания на Банско този уикенд.

„Понеже планината възпитава по друг начин – хората са настроени да си помагат, всички са абсолютно естествени и може да се контактува с всички, дори и със звездите”, добави президентът на Българската федерация по ски.