Най-успешният ни състезател в историята на родната фехтовка Васил Етрополски ще води българския тим на турнира Гран При в Пловдив от 27-ми февруари до 1-ви март. Големият ни спортист, който има световна титла и два пъти е печелил Световната купа ще защитава името на страната ни с още 7 родни фехтовачи. Етрополски може да се изправи срещу сина си Михаил, който ще се пусне в американски състав.

„Много съм щастлив отново да съм в България и да участвам в този турнир. Вярвам, че мога да помогна с нещо, освен това има и лично удоволствие да участвам. Очаквам Михаил с нетърпение. Ще се радвам, ако този спорт, който беше изпаднал в забрава, се върне на нивото, в което беше”, заяви Васил Етрополски, който ще отделя цялото си свободно време в Щатите, за да тренира.

Над 100 състезатели и 16 отбора от общо 17 държави ще вземат участие на престижния турнир по фехтовка в Пловдив. За България на турнира ще се състезават още Добрин Гьонов, Ивайло Симеонов, Борис Цонев, Антон Иванов, Христо Минчев, Радослав Стоянов и Петко Иванов, под ръководството на националния треньор Жеко Маринов.

„Васил даде стимул на всички ни, защото добре знаем, че да се чака само от федерацията и държавата, не става”, каза Запрян Ванчев, който е директор на създадената наскоро фехтовална академия „Васил Етрополски”. Президентът на българската федерация Величка Христева пък съобщи, че на турнира в Пловдив ще пристигне вицепрезидентът на международната федерация.

„Не мога да направя паралел между мен и сина ми. Той е различен. Всичко e научил в новата и модерна фехтовка. Нямаме много еднакви разбирания за фехтовката. Имаше две състезания в Америка, където се срещнахме за първо място и той ме победи два пъти. Всичко е ново за мен. Смятам, че с опита си и навлизайки постепенно нещата ще мога да се представям по-добре. Тези състезания са за опипване на почвата. За мен всяко състезание е шанс да видя какво става и да си направя план. Сега преоткривам нещата. Фехтовката е доста по-физическа, отколкото беше, а моите години не са същите”, сподели Васил Етрополски.