Най-добрата ни ракета при мъжете Григор Димитров изигра изключителен мач срещу поставеният под номер 6 в схемата Томаш Бердих и го отстрани в третия кръг на турнира в Рим. Битката между двамата продължи почти два часа и половина, но в крайна сметка родният талант триумфира с 6:7 (3), 6:2, 6:2.

Така хасковлията взе сладък реванш за поражението си от същия съперник на червените кортове в Мадрид преди седмица и на 1/4-финалите ще премери сили с Томи Хаас. Това бе и трета победа за Димитров срещу Бердих в общо четирите им мача дотук.

Двубоят започна с безпроблемен сервис гейм за Григор, който даде само точка на опонента си, за да открие резултата. Бердих бе дори по-категоричен, като взе своето подаване на нула, а в следващият гейм се възползва максимално от грешките на българина. Димитров игра почти без начален удар, като форхендът му изневери при пасив от 30:40 и това бе достатъчно за чеха да поведе.

Веднага Григор успя да притисне чеха. Българинът показа солидни удари от основната линия и докара нещата да равенство, а после на свой ред получи шанс за пробив. Бердих обаче продължи с честите си излизания на мрежата, които определено изненадаха Димитров. Нашият тенесист можеше да размине опонента си от форхенд, но вместо това заби топката в мрежата. Бердих бързо взе нещата в свои ръце и макар че геймът мина през още едно равенство, чехът дръпна с 3:1.

Оттук до края на първия сет Димитров бе безупречен на свой сервис, като използваше всеки шанс да затруднява Бердих, когато последният имаше началния удар. Мачът потръгна гейм за гейм, като при 3:4 Гришо докара резултата до 30:30 с великолепни отигравания. Отново обаче в решителния миг неговият форхенд се пропука и една топка в аут съхрани преднината на Бердих.

Чехът имаше идеална възможност да затвори мача, но тъкмо тогава в играта му настъпи срив. Григор усети момента и стигна до два поредни брейкбола. Опонентът му спаси първия с умело пласиране на ударите си в двата ъгъла на корта, но при втория дори хубавият сервис не спаси Бердих. Димитров се задържа в разиграването и дочака грешката на съперника при форхенд по обратния диагонал - 5:5. Последва светкавичен сервис гейм в полза на българина и така чехът трябваше да сервира за оставане в първия сет.

С хубав ас Бердих удържа подаването си и вкара мача в тайбрек. Почивката в него дойде при 3:3, като и двамата реализираха по един минипробив. Ключовият момент дойде при 3:4, когато Григор изпълни слабо втори сервис и бе наказан с мощен ретур, до който стигна, но не успя да прехвърли над мрежата. Точката повлия доста негативно на нашия играчи и той загуби и следващото си подаване. Последваха нови две точки за Бердих, който взе тайбрека със 7:3.

Началото на втория сет бе повече от позитивно за Димитров. Серия от грешки на противника позволиха на хасковлията да поведе с 40:15 при сервис на Бердих. Чехът успя да спаси едната точка за пробив, но не издържа в маратонското разиграване при втората и прати форхенда си в мрежата.

Далеч по-трудно се оказа затвърждаването на пробива. Следващият гейм премина през три равенства и продължителни размени на удари от основната линия, преди в крайна сметка Гришо да наложи волята си.

Развръзката на този гейм поизнерви доста 28-годишния Бердих, който започна да бърка все по-често в следващите геймове. Чехът успя да спечели един от тях, но в петия отново капитулира при свой начален удар. Григор стори нужното, за да затвърди преднината си, което му даде аванс от 5:1.

Напрежението в играта на Бердих си пролича в седмия гейм, в който Григор получи първия си сетбол, но не успя да се възползва от него. Вече при свой начален удар българинът без проблем се сдоби с два поредни такива и още от първия опит с ас по диагонала вкара мача в решителен трети сет.

Последният епизод от мача стартира с подчертано предимство на сервиращия тенисист. До 2:2 и Григор, и Бердих почти не даваха никакви шансове на посрещащия, преди в петия гейм чехът отново да рухне. Грешките отново се появиха в играта на неговия съперник, а българинът го притискаше достатъчно, за да получи 2 брейкбола. Първата бе спасена, но при втората Димитров стигна до търсения пробив.

Затвърждаването му обаче не бе нелека задача. Геймът вървеше точка за точка, а след второто от четирите равенства в него Бердих получи и шанс да върне пробива. Григор отговори с разумна игра и отрази брейкбола, а малко по-късно поведе с 4:2 благодарение на мощен сервис, оставил съперника на място.

Сражението продължи с пълна сила и когато началният удар отиде у Бердих. С много характер и тичане по корта Григор стигна до 40:40, а после чехът отрази точка за пробив. Упражнението се повтори още три пъти, преди най-накрая опонентът на Димитров да допусне двойна грешка и българинът да поведе с 5:2.

Бердих игра за честта си в следващия гейм и затрудни максимално нашата звезда. Димитров обаче не се притесни и при 40:30 реализира ас, който бе признат от съдията на стола след проверка на попадението.

С успеха Григор си заслужи 68 890 евро от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста, които би трябвало да го изведат до рекордното за него 13-о място в света. Класирането му ще зависи от по-нататъшните му изяви в италианската столица, а също и от представянето на Ернестс Гулбис.