35 момчета и 22 момичета от пет нации ще се включат в международния турнир по модерен петобой за момичета и момчета до 18 години в памет на легендата Христо Чочев. Заявки са подадени от България, Молдова, Ирландия, Турция и Литва. Турнирът ще се проведе на 26 и 27 април в град Пазарджик. Модерен петобой е олимпийски спорт, който комбинира пет напълно различни един от друг спорта. Това са фехтовка, стрелба, плуване, бягане и конен спорт.

Христо Чочев е основателят на плуването и модерния петобой в град Пазарджик. Това е трето поредно международно състезание в негова памет, като очакванията на организаторите за тази година са за повече състезатели от чужбина. Турнирът се организира изцяло от Българска федерация Модерен петобой в лицето на нейния президент Андрей Кузманов и с подкрепата на община Пазарджик. Участниците в турнира освен ще спечелят точки за ранглистата, също така получават и възможност да завоюват квоти за младежките олимпийски игри.

„Очаквам много оспорвано състезание, защото ще пристигнат елитни спортисти от чужбина, както и тези от нашата страна. За съжаление Министерство на спорта не проявява интерес към такъв тип турнири и ние го организираме сами. Състезанието ще бъде и републиканско първенство в тази възрастова група. Момичета и момчетата до 18 години, които ще участват в Пазарджик, ще могат да спечелят точки за ранглистата и респективно да получат квота за младежките олимпийски игри това лято в Китай. Благодарение на нашата федерация и на доброто ни име по света, турнирът „Христо Чочев” е включен в календара на Международната федерация по Модерен петобой. По този начин се дава шанс на нашите състезатели както и на чуждите да спечелят точки и да участват на младежката Олимпиада.” заяви президентът на БФМП Андрей Кузманов.

Големите ни надежди за добро представяне и призови места са свързани с Явор Пешлеевски и Денис Колев при момчетата и Малина Деянова и Аделина Петрова при момичетата. Надпреварата стартира в събота от 09.00 в Пазарджик.