Във Франция има по-малко хора, които смятат извънбрачните връзки за "морално неприемливи", отколкото хората в Африка на юг от пустинята Сахара приемат хомосексуализма като "морално приемлив".

Това е един от многото детайли, на които се обръща внимание в интерактивното изследване "Глобални гледни точки за морала", проведено от изследователския център Pew. Изследването обхваща 40 държави и разглежда поведението, което според хората в тези държави е морално неприемливо, приемливо или въпрос, който не засяга морала.

За целта на проучването са били съставени анкети в осем области: извънбрачни връзки, хазарт, хомосексуалност, аборт, секс преди брака, алкохол, развод, контрацепция. Резултатите показват огромна пропаст между западните държави и страните в Африка, Азия и Близкия Изток, посочва БГНЕС.

"Африканските и предимно мюсюлманските държави определят повечето от тези неща като морално неприемливи. В развитите икономики, като тези в Западна Европа, Япония и Северна Америка, хората приемат тези неща по-лесно или не ги смятат за въпроси, свързани с морала", се казва в доклада.

В различните райони има значителни разминавания. Законовите мерки за наказване на хомосексуализма в Уганда се обосновават с факта, че 93% от населението на страната смята тази сексуална ориентация за неприемлива. В Сенегал са по-толерантни, една четвърт от анкетираните не свързват хомосексуализма с морала.

В Европа се забелязват определени стереотипи. Във Франция повечето хора не смятат за морално приемливо семейните хора да имат извънбрачни връзки. 47% от французите определят тези отношения като неприемливи, 76 на сто от британците са на същото мнение.

Въпреки че страните на юг са по-консервативни, интересен факт е, че в мюсюлмански държави като Египет и Йордания хората имат по-либерално виждане за развода в сравнение с Израел, САЩ, Канада или Великобритания.

Само 6-7% от египтяните и йорданците смятат контрацепцията за неприемлива, в Израел и Полша този процент е 17. Само в Пакистан, Нигерия и Гана повечето хора смятат контрацепцията за неприемлива.

Майкъл Липка от центъра Pew отбелязва, че африканците се противопоставят на контрацепцията най-силно по време на бума на вируса ХИВ/СПИН.