Време е за Лига Европа! Вторият по престиж турнир на Стария континент със сигурност не носи същия заряд, както Шампионската лига, но не може да се отрече, че той също предлага немалко зрелище. Именно такова обещават мачовете от тази вечер от полуфиналите на надпреварата: Бенфика – Ювентус и Севиля – Валенсия. Точно в традиционния 22.05 часа ще прозвучат началните съдийски сигнали на двете срещи, а след техния край вероятно поне малко ще се повдигне завесата за това кои ще бъдат финалистите на 14-и май в Торино.

Наличието на една чиста испанска двойка е сигурен знак, че в решителния мач страната на световните и европейски футболни шампиони ще има свой представител, но кой измежду „старата госпожа“ и „лисабонските орли“ ще бъде негов опонент…отговорът предстои да бъде даден след предстоящите срещи.

Севиля има опит в тази надпревара, или поне в предишната ѝ форма, когато носеше името Купа на УЕФА. В този период, последователно през 2006-а и 2007-а андалусийци успяха да спечелят турнира и да запишат името си в неговата история. Освен това, през 2006-а година Севиля грабва и Суперкупата на Европа, след като постига внушителен успех над страшилището Барселона с класическото 3:0.

Колкото до Валенсия, тимът, който елиминира Лудогорец на осминафиналите на състезанието, също може да се похвали с успехи в предишната форма на турнира. През 2004-а година „прилепите“ триумфират с трофея, а няколко месеца по-късно вдигат и Суперкупата на Стария континент, побеждавайки Порто с 2:1.

Всичко казано до тук за тези два състава свидетелства в насока на това, че Севиля и Валенсия ще си спретнат същинска испанска „корида“ по пътя към финала. А това може само да радва футболния фен.

Въпреки всичко това, далеч по-интригуващ си остава другият полуфинал – между Бенфика и Ювентус. Само участието на италианския шампион приковава вниманието и увеличава трепетното очакване. Разбира се, не би следвало да се омаловажава и това, че през изминалата кампания на Лига Европа именно „лисабонските орли“ бяха един от финалистите. Португалците обаче се прекършиха под напора на Челси и това им коства успеха. Дали този сценарии ще се повтори и сега?

Ювентус попадна малко изненадващо в Лига Европа. Неочакваното слабо представяне на „бинаконерите“ в груповата фаза на Шампионската лига прати тима на Антонио Конте във втората клубна футболна надпревара на континента. Закономерно никой в италианския шампион не можа да скрие разочарованието си от развоя на събитията, но в спортния дух всички обявиха, че ще се борят за отличието.

„Старата госпожа“ има солиден опит и рутина в подобни турнирни срещи, а поглед към статистиката сочи, че в миналото Ювентус е печелил цели три пъти трофея от Купата на УЕФА (настоящата Лига Европа). Това се е случвало през 1977-а, 1990-а и 1993-а, а с него италианците държат своеобразен рекорд, който поделят с Ливърпул и Интер.

Наред с всичко това, Бенфика и Ювентус са единствените два състава, които до този етап на надпревара в Лига Европа нямат загуба. Кой кого ще победи? Това е въпросът, изникващ мигновено в съзнанието.

Познатото клише гласи, че на този етап от турнира всичко може да се случи, извън неговите рамки обаче бихме могли от сега да предречем, че ще победи този, който издържи поне минута повече от противника си, както казва класикът Томас Карлайл.

Двубоите може да проследите пряко в сайта Gong.bg!