1 млрд. и 100 млн. души по целия свят са наблюдавали Световния шампионат по мотокрос, който се проведе край Севлиево на 19 и 20 април. Това сочат данните, които бяха представени днес на родните медии от БФ Мотоциклетизъм. Благодарние на излъчванията на рекламната заставка на страната ни пред такава голяма аудитория България получи безплатна реклама, която се оценява на близо 2 млн. и 300 хил. евро.

„Получихме много похвали за организацията на шампионата. За пореден път всички специалисти и състезатели изказаха мнение, че трасето „Горна Росица“ е най-доброто в света. Много се надявам в следващите месеци да се намери решение и да не загубим лиценза си. Ако това се случи ще хвърлим на вятъра 10 годишен усилен труд“, коментира председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков.

На въпрос дали е готов да се оттегли от поста председател на организационния комитет на Гран При България, Румен Петков беше категоричен:

„Готов съм веднага да се оттегля като председател на организационния комитет на Гран При България! На секундата! Няколко пъти казах на г-н Пламен Орешарски, че ако заради мен не се превеждат обещаните суми за лицензи на международните състезания съм готов да си тръгна моментално. Дали ще съм председател или не, не е толкова важно. Най-важно е спортът ни да върви нагоре. Нека правителството да избере човек с когото да работи федерацията, но само, за да се спаси мотоциклетизма в България“, заяви Румен Петков.

Президентът на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов разкри, че липсата на държавна подкрепа към този спорт у нас вече е международно достояние и много от страните проявяват интерес към най-добрите ни състезатели.

„Нормално е да ги искат, защото те вече са изградени шампиони, на които им предстои да печелят още много отличия. Жалко е, защото всички сме едно семейство. Категорично заявявам, че ако нещата не се оправят, то всички ще си тръгнем. Ако останем без лиценз г-жа Мариана Георгиева ще се превърне в убиец на българския мотоциклетизъм“, сподели Николов.

Днешната пресконференция беше дадена във връзка с предстоящия Европейския шампионат по мотокрос EMX65/EMX85, който ще се проведе на 26 и 27 април в Троян. Заявки за участие са подали около 100 състезатели от 9 държави.

За българските участници при най-малките пилоти от клас ЕМХ65сс, състезанието в Троян ще бъде четвърта официална надпревара от началото на годината (вече са минали два кръга Източноевропейски шампионат и един кръг национален). Досега най-изявените представители на 65-кубиковите са Кристиян Иванов (КТМ), Димитър Грозданов (КТМ) и Ерай Хасан (КТМ), а при техните „батковци“ от ЕМХ85, за призови класирания в Троян ще се борят Хакан Халми (КТМ), Алекс Димитров (КТМ), Момчил Иванов (КТМ), Станислав Цеклеов (Кавазаки), Жулиан Георгиев (КТМ) и др.

Почитателите на по-големите кубатури през уикенда няма да бъдат разочаровани от липса на високи скорости и по-високи децибели, поради факта, че малките европейци от класовете 65 и 85, ще разчитат на пилотите от Републиканския шампионат в класовете МХ2, МХ1 и МХ да разчистят трасето и да оформят линиите за каране.

В клас МХ2, публиката в Троян ще има шанса да наблюдава Майкъл Иванов на родна земя преди заминаването му за Холандия и третия кръг на Европейския шампионат в клас ЕМХ125. Майкъл показа през изминалата седмица в Севлиево, че се намира в топ форма и спечелването на второто място на „Горна Росица“ бе радост за многобройната публика на трасето и великденски подарък за феновете на мотокроса. За Иванов трасето в Троян е повече от позната територия, но борбата в клас МХ2 именно там е била повече от оспорвана, защото всички искат да победят шампионът в клас МХ2 за 2013 година на собственото му трасе. Основни конкуренти в клас МХ2 засега се очертават Валентин Роглев (КТМ), Любомир Васев (Ямаха), Кристиян Ангелов (Ямаха), групата на „новобранците“ в клас МХ2, начело с Ивелин Манев (Сузуки), Георги Георгиев (Сузуки) както и представителите на Турция и Румъния, които ще участват през годината във всички кръгове на националния шампионат за 2014.

При клас МХ1, борбата през тази година традиционно се развива между Николай Йовчев и Теодор Тотев (и двамата с Ходна), но като силни техни конкуренти се явяват Калоян Илиев (Ямаха), Денислав Ангелов (КТМ), Шевки Шевкиев (Сузуки) и Васил Георгиев (КТМ). Теодор Тотев и Калоян Илиев имат малка преднина пред останалите състезатели в клас МХ1, защото мотополигонът в Троян се явява тяхно тренировъчно трасе, но това само ще засили амбициите на останалите пилоти и е гаранция за качествена борба за призовите места в този клас.

Клас МХ, традиционно е най-непредсказуемия клас на шампионата, като в Троян винаги сме били свидетели на ожесточена битка на всички нива в тази многобройна група състезатели. Пернишкото дуо: Теодор Гигов и Юлиян Райчев (Кавазаки) не отстъпват вече три състезания лидерските позиции, но в Троян амбиции за победата имат и много други състезатели като Атанас Петров (КТМ), Веселин Малинов (Ямаха), Николай Нанчев (Ямаха), Васил Стоянов (Кавазаки) и други изявени майстори в клас МХ.

Официалното откриване на състезанието в Троян е в неделя, 27.04, от 10:30 часа, след което са и състезателните маншове, а съботния ден е определен за тренировки и квалификации.