Седмица преди финала за Купата на България при набор 98, между отборите на Ботев и Литекс, две от водещите фигури в двата тима дадоха блиц интервю пред официалния сайт на “канарчетата”. Това са играещите рамо до рамо в защитната линия на националния отбор до 16 години Атанас Ташолов (Ботев) и Ангел Лясков (Литекс).

Какви са очакванията ви преди големия финал?

- Атанас Ташолов: Очаквам да се получи един много интересен мач, в който да преобладават здравите единоборства. Надявам се да има и красиви футболни моменти и по-добрият отбор да победи.

- Ангел Лясков: Ще бъде труден двубой, с голяма емоция. Ще подходим с респект към противника, защото в противен случай показваш, че го подценяваш, а това в повечето случаи води до загуба.

Имате ли наблюдения върху играта на съперника и може ли да ви изненада с нещо на терена?

- Атанас Ташолов: Имаме наблюдения върху тяхната игра и стил. Мисля, че с нищо не ни превъзхождат и единствено може да ни изненадат, ако не подходим сериозно и ги подценим. В никакъв случай няма притеснение в нас от отбора на Литекс.

- Ангел Лясков: Ще обърнем внимание върху нападението на Ботев – все пак вкараха 4 гола на ЦСКА в полуфиналите. Мисля, че не може да ни изненадат с нищо, защото вярвам и знам, че треньорът ни се е погрижил да няма никакви изненади и ще ни подготви добре за мача.

В началото на сезона очаквахте ли, че ще стигнете до финалния етап на турнира?

- Атанас Ташолов: Имахме цел да стигнем колкото се може по-напред за Купата, но играем мач за мач. Очаквахме да се класираме на финал, минахме през много трудности и мисля, че заслужаваме да сме на мача за титлата.

- Ангел Лясков: Ако трябва да съм честен – не очаквах да стигнем до финала. Но аз и отборът не спряхме да вярваме, че може да го постигнем, а сега вярваме, че можем и да го спечелим.

Това ли е най-важният мач до момента в твоята кариера и има ли притеснение в теб?

- Атанас Ташолов: Мисля, че това е най-важният ми мач, откакто съм футболист. Няма притеснение, защото играя в Елитната юношеска група до 17 години и това ми дава увереност и спокойствие, че ще се справя.

- Ангел Лясков: Да, това е най-важният ми мач до момента и мисля, че за първи път ще мога да спечеля турнир с Литекс. Има някакво притеснение, но то е в границите на допустимото.

Очаквате ли на стадион “Ивайло” във Велико Търново да има фенове и това може ли да изиграе някаква роля върху показаното на терена?

- Атанас Ташолов: Да, очаквам да има подкрепа от нашите фенове на стадиона. Разбира се, че когато има подкрепа от трибуните, се надъхваме и започваме да играем много по-добре, но не мисля, че феновете ще имат главна роля в представянето ни.

- Ангел Лясков: За мен лично няма да има значение каква е атмосферата по трибуните. Играл съм под натиска на публиката и не обръщам внимание на провокациите, но не знам какво е в главите на останалите момчета – все пак по-голяма част от тях са от набор 99. Аз, като по-опитен футболист, съм длъжен да ги успокоя и да направят всичко, което треньорът им даде като наставления.

Голяма част от тима на Литекс е съставен от момчета, които са родени през 1999 година. Това дава ли предварително предимство на Ботев?

- Атанас Ташолов: Не мисля, че това ни дава някакво превъзхоство. Най-голямата глупост ще бъде ако си помислим, че разликата във възрастта ще ни даде предимство! Мисля, че нито един от нас няма да подцени съперника.

- Ангел Лясков: Не мисля, че това дава предимство на Ботев, а точно обратното – все пак набор 99 на Литекс спечели Купата миналата година и сега един вид ще се опитат да защитят спечеления трофей.

Прогноза за крайния резултат на мача?

- Атанас Ташолов: 2:0 за Ботев

- Ангел Лясков: 1:0 за Литекс