С прожекция на филм за Футболен клуб Етър от 18,00 часа тази вечер в залата на община Велико Търново започват честванията за 90-ата годишнина на „виолетовите”, под чийто знаменател ще премине седмицата. Утре от 11,00 ч. в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” ще бъде открита изложбата на статистика и колекционер на вестници Ангел Ганцаров, посветена на юбилея, а вечерта от 18,00 часа в книжарница „Хеликон” ще бъде представена книгата му „90 години ФК „Етър”. Също утре, но от 14,00 ч. на стадион „Ивайло” започва международният детски футболен турнир „В. Търново Арайвалс иди къп”, като веднага след това е първият мач „Етър ВТ”- „Локо” (Г. Оряховица), набор 2000 г.

Паметна плоча ще бъде открита в четвъртък от 18,00 часа пред Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново, където е основан „Етър”. След приветствие от кмета Даниел Панов, свои спомени ще сподели ветеранът Деян Чаушев.

В събота честванията ще продължат с футболна среща между ветераните на ЦСКА и ФК Етър. Началният час на двубоя е 17,30 часа на стадион „Ивайло”. Ветерани на великотърновския футбол ще бъдат наградени от БФС с грамоти и значки, а клубът ще получи плакет. Поздрав ще поднесат ДЮФА „Българче”, мажоретният състав на СОУ „Емилиян Станев”, танцова формация "Ун Бесо" и спортен клуб „Етър – Елит”. След мача от стадиона ще тръгне шествие до площад „Цар Асен І”, откъдето участниците ще гледат спектакъла „Звук и светлина”.

Пътуване до Италия с посещение на домакински мач на Удинезе в Серия А е голямата награда за победителя в детския турнир. Това стана ясно по време на нарочна пресконференция, дадена от футболния мениджър Петьо Костадинов- двигател на проявата. Той и спонсорите на турнира бяха представени от заместник- кмета Ганчо Карабаджаков в Общината, която е съорганизатор и домакин на състезанието.

Шест отбора ще мерят сили в надпреварата за деца, родени след 1 януари 2000 г. Това са Етър ВТ, ЦСКА, Олимпиец (Житомир, Украйна), Локомотив (ГО), Нефтохимик и Янтра (Габрово). В случай, че победител стане украинският тим наградата за него е посещение на финала за Суперкупата на България през лятото. Паралелно с този турнир ще се проведе още един за момчета родени след 1 януари 2003 година, в който ще участват Етър ВТ, Локомотив (ГО), Нефтохимик и Янтра.

„Правим този турнир с всеобщи усилия. Освен основните ни спонсори, съорганизатори са Община В. Търново и ФК „Етър В. Търново”. Гостуващите отбори са настанени в Дряново, те ще бъдат извозвани за мачовете от фирмата на Александър Нанков. Съдиите ще бъдат осигурявани от Зоналния съвет на БФС. Впечатлен съм и от това, което прави кметицата на с. Ресен Йорданка Колева, на съблекалните там могат да завидят отбори от „А” група. Благодаря на всички, които с подкрепата си направиха турнира възможен, намерението ни е догодина броят на участниците да бъде още по- голям”, заяви Петьо Костадинов.

Шестте участващи отбора ще играят по системата „всеки срещу всеки”, като първият ден на турнира – 23 април, и последният – 27 април, ще бъдат на стадион „Ивайло”. Състезателните дни 24, 25 и 26 април ще са на стадиона в Ресен. По- малките също ще се срещнат всеки срещу всеки на терена в Самоводене, а награждаването е заедно с по- големите в неделя на „Ивайло“.

За призьорите са предвидени купи и златни, сребърни и бронзови медали за втория и третия. Футболистите от всички останали отбори ще получат също възпоменателни медали. Статуетки ще има за най-добрите нападател, халф, защитник и вратар на турнира.

"Олимпиец" няма мъжки отбор, а е школа за подготовка на млади футболисти. Аз работа с отбора, родени 2000 г. Готвим футболисти за големите отбори в Украйна, един от тях е Максим Андрюшенко, който сега е в "Шахтьор". С удоволствие участваме в турнири, това помага на децата да градят колектив, да създават отношения помежду си. Били сме на турнири в Чехия, Швеция, Словакия, но за нас винаги е удоволствие да сме в България, защото тук ни приемат много топло. Единственият проблем беше страха в родителите какво ще се случи, особено по границите, но всичко мина отлично. Надявам се да се представим достойно, а мачовете ще покажат къде е нашето място в спортно-техническо отношение", разказа Александър Улченко, треньор на украинския "Олимпиец" (Житомир)- единственият отбор от чужбина за първото издание на турнира.

45- годишният специалист е бивш вратар на "Говерла" (Ужгород) и на други отбори от Висшата лига на Украйна.

Пълна програма на срещите от двете възрасти:

Родени след 1 януари 2000 г.

23 април – Откриване, стадион „Ивайло“, 14:00 ч.

14.30 ч. ЕТЪР – ЛОКОМОТИВ (ГО)

15.30 ч. НЕФТОХИМИК – ЯНТРА

16.30 ч. ОЛИМПИЕЦ (УКР) – ЦСКА

24 април – стадион с. Ресен

14.30 ч. ЕТЪР – ЯНТРА

15.30 ч. ЛОКОМОТИВ (ГО) – ОЛИМПИЕЦ

16.30 ч. НЕФТОХИМИК – ЦСКА

25 април – стадион с. Ресен

14.30 ч. ЕТЪР – ОЛИМПИЕЦ

15.30 ч. ЛОКОМОТИВ (ГО) – НЕФТОХИМИК

16.30 ч. ЯНТРА – ЦСКА

26 април – стадион с. Ресен

14.30 ч. ЕТЪР – НЕФТОХИМИК

15.30 ч. ЛОКОМОТИВ (ГО) – ЦСКА

16.30 ч. ЯНТРА – ОЛИМПИЕЦ

27 април – стадион „Ивайло“

10.00 ч. ЛОКОМОТИВ (ГО) – ЯНТРА

11.00 ч. НЕФТОХИМИК – ОЛИМПИЕЦ

12.00 ч. ЕТЪР – ЦСКА

 

Родени след 1 януари 2003 г.

23 април – Откриване, стадион „Ивайло“ – 14.00 ч.

Мачове – стадион с. Самоводене

15.30 ч. ЕТЪР – ЛОКОМОТИВ (ГО)

16.30 ч. ЯНТРА – НЕФТОХИМИК

 

24 април – стадион с. Самоводене

15.00 ч. ЛОКОМОТИВ (ГО) – ЯНТРА

16.00 ч. ЕТЪР – НЕФТОХИМИК

 

26 април – стадион с. Самоводене

15.00 ч. ЛОКОМОТИВ (ГО) – НЕФТОХИМИК

16.00 ч. ЕТЪР – ЯНТРА

27 април – Закриване на двата турнира на стадион „Ивайло“, около 13 ч.