Даниел Асенов се пребори за квота за Младежките олимпийски игри в Нанджинг през август и стана третият български боксьор с виза за Китай.

Това става факт с днешната му победа по точки над индиеца Гаурав Соланки, който се състезава от името на АИБА, в мач между загубилите на ¼-финала. Тайсъна, както е известен състезателят от ямболското село Кукорево, претърпя поражение от Масуд Юзифзада (Азер) преди ден и отпадна от борбата за медалите на световното първенство за младежи.

Днес обаче българинът се реваншира с катогеричен успех над своя съперник, като не остави никакво съмнение в превъзходството си нито у зрителите в „Арена Армеец”, нито у съдиите – 3:0 (29:28, 29:28, 29:28).

Победата върна усмивката на лицето на Даниел и той бе щастлив да сподели вълнението си от спечелената квота. „Днес вече съм добре. Това бе втората ми мечта – да стигна до олимпиада. Първата – да взема медал от световното, не можах да осъществя за жалост. Изкарах безсъсна нощ от притеснение и в плач, но излязох мобилизиран на ринга. Доволен съм, че отивам на олимпиада. Ще се подготвя добре и отново ще се боря за медалите там”, заяви Асенов.

Освен него, още вчера с класирането си за полуфиналите квоти си осигуриха Душко Благовестов (56) и Благой Найденов (81). По-късно на ринга ще се качи и Николай Чавдаров (75), който ще боксира срещу Бекзан Бакиров от Казахстан.