След уникално каране Петър Петров (Ямаха) се нареди 8-ми след първия манш в клас MX2 на Световния шампионат по мотокрос в Севлиево. Българинът стартира трудно и в първия завой влезе предпоследен от стартирали 28 пилота.

Бурно аплодиран от над 20 000 зрители, Петров успя да направи цели 19 изпреварвания като с всяка обиколка подобряваше времето си.

Победител в първия манш стана Джефри Херлингс (КТМ) от Холандия, следван от Арнауд Тонус (Кавазаки) Швейцария. Трети се нареди Жорди Тишие (КТМ).

Вторият манш ще стартира по програма от 16:00 часа.

Преди старта на Петров беше официалното откриване на Световния и Европейски шампионат в Севлиево. Като от официалната трибуна председателят на Организационния комитет на Grand Prix Bulgaria 2014 Румен Петков заяви:

„Изключително ми е болно да гледам как правителството ни обръща гръб. Много е тъжно да гледам тези 20 000 души тук и да знам, че сигурно никога повече няма да се съберат. Срамно е да разполагаме с най-доброто трасе в света и да не можем да го използваме. Не е нормално почти 1 милиард зрители от целия свят да гледат това състезание, а тук да не присъства нито един човек от правителството, нито един народен представител. Срамно е!

Но нека отдадем дължимото и на нашите състезатели. Всички трябва да сме много горди с Майкъл Иванова и да стискаме палци за Петър Петров.”, сподели Петков.

След него председателят на комисия „Мотокрос и супермото” към Международната федерация по мотоциклетизъм д-р Волфганг Сръб отправи също критики към българското правителство:

„Искам да заявя, че това най-доброто трасе в света. Би било глупаво да не се използва. Призовавам българското правителство да обърне внимание на мотокроса, защото имате бъдеще в този спорт. Просто не е за вярване как една държава в световния елит на мотокроса е на път да загуби домакинствата на големи състезания по толкова нелеп начин.”

Преди откриването завърши надпреварата в клас EMX250. Победител стана италианецът Микеле Сервелин (Хонда), втори – Хорхе Сарагоса (Кавазаки), трети – Пол Йонас (КТМ) от Латвия.