Ръководството на Барселона е набелязало пет мерки, които предстоят да бъдат реализирани в следващите седмици, съобщава вестник „Спорт”.

1. Първата точка в дневния ред на президента Хосеп Мария Бартомеу е постигне споразумение с ФИФА относно наказанието, което бе наложено на испанския клуб да не може да прави трансфери в следващите два прозореца. От Барселона обжалват наложената санкция, но са готови да се признаят за виновни, ако ФИФА намали наказанието и остави само финансова глоба за каталунците. Дисциплинарната комисия на ФИФА наложи сериозна санкция на Барселона, забранявайки трансферите в каталунския гранд в следващите два трансферни прозореца. Испанският тим е наказан заради нерегламентирани трансфери на футболисти под 18-годишна възраст. Барселона, заедно с Испанската футболна федерация са нарушили няколко разпоредби свързани с трансфери на чуждестранни юноши.

2. Втората точка, по която ръководството на Барселона ще работи е подновяването на договора на Лионел Меси, което към момента изглежда доста несигурно. Меси има контракт до лятото на 2018 година, но от каталунския клуб искат да увеличат финансовото възнаграждение на аржентинеца и да го направят най-добре платеният футболист. Според изданието обаче има сериозни различия между двете страни, защото Меси иска по-голяма заплата от тази, която ръководителите на Барселона му предлагат в момента. В краен случай не е изключено да се стигне до продажба на суперзвездата, който има освобождаваща клауза в договора си, която е на стойност 200 милиона евро. През миналата година се появиха спекулации, че Байерн Мюнхен и Пари Сен Жермен са готови да извадят подобна сума с помощта на основните си спонсори, за да вземат най-добрия футболист в света.

3. Третата точка в плановете на Барселона е намирането на нов треньор. Спортният директор Андони Субисарета ще има задачата да предложи няколко варианта на ръководството и след дискусия ще бъде избран наследникът на Херардо Мартино. Много близо до треньорския пост в Барселона са Ернесто Валверде, който в момента ръководи Атлетик Билбао и Унай Емери, който е начело на Севиля. Двамата имат много близки възгледи до тези на Барселона. Друг основен кандидат за треньорския пост на „Камп Ноу” е Юрген Клоп, като според немските издания от Барселона вече са влезли в контакт с него.

4. Барселона планира да привлече между 6 и 7 нови футболисти. Ако Меси приеме новите условия, той ще продължи да бъде в основата на отбора. Каталунците при всички положения планират да отделят около 100 милиона евро за трансфери, но сумата може да се увеличи. Барселона планира привличането на двама вратари, двама централни защитници, нов десен бек, нов офанзивен халф и нов нападател. Според повечето информации клубът има подписан предварителен договор с Марк-Андре тер Стеген, както и договорка с Марко Ройс от Борусия Дортмунд. Набелязаните защитници са Давид Луис от Челси, Тиаго Силва от Пари Сен Жермен и Матс Хумелс от Борусия Дортмунд. В отбора със сигурност ще се завърнат Жерар Деулофеу, който в момента играе под наем в Евертън и Рафиня Алкантара, който е под наем в Селта Виго.

5. Барселона ще се раздели не само с Карлес Пуйол, Виктор Валдес и Хосе Пинто, но и с други футболисти. Каталунците са готови да продадат Хавиер Масчерано, Алексис Санчес, Алекс Сонг, Педро Родригес и Кристиан Тейо. „Камп Ноу” със сигурност ще напуснат Ибрахим Афелай, Исаак Куенка и Джонатан дос Сантос.