Габриел Гарсия Маркес - един от най-почитаните и влиятелни писатели на Латинска Америка през 20в., почина в Мексико на 87 години, съобщи мексиканската преса, цитирана от Ройтерс. Малко след това новината потвърди в профила си в Twitter Фернанда Фамилиар, говорителка на неговото семейство.

В сряда агенцията колумбийския президент Хуан Мануел Сантос, според когото Маркес се възстановява от пневмония, но е в деликатно здравословно състояние в Мексико сити, където живее от известно време.

Преди десетина дни той бе настанен в болница в столицата на Мексико с обезводняване и инфекция на белите дробове и отделителната система. След това обаче той бе изписан и лечението му продължаваше у дома.

Сантос отхвърли като измислица медийни твърдения, че Маркес страда от лак на лимфите и е лекуван за проблеми в белия и черния дроб.

„Съобщиха ми, че той е имал пневмония, преодолял я най-тежкия етап, но остава в деликатно здраве, което изглежда естествено предвид възрастта му”, каза още колумбийският президент след като разговаря със семейството на писателя, пише dnevnik.bg.

Най-известните по света произведения на Габриел Гарсия Маркес остават „Сто години самота” и „Любов по време на холера”, но творчеството му се простираше от журналистиката до фантастични романи, обединени от явлението, известно като магически реализъм.