В документи, показани от УЕФА в четвъртък, става ясно до какви нива стигат харчовете на големите европейски клубове за трансфери.

През последните години, елитът на футбола на Стария континент е пръснал почти 11 милиарда евро за трансфери.

Точната сума е 10.9 милиарда евро.

Това е шестият подобен доклад на УЕФА, който предлага подробно представяне на "финансовите изяви и позиции на 700 клуба".

Анализ на постъпленията, структури на вътрешните първенства, комисионни за агенти, проучвания на посещаемостта и феновете, и 1700 треньорски смени в последните три години попадат в доклада.

Според Джани Инфантино от УЕФА, "77% от възрастните европейци се интересуват от футбол, а за миналия сезон вътрешните първенства са били посетени от 163 милиона души."

УЕФА вижда и позитивни значи относно финансовия феърплей, който се търси. Загубите на собствениците са с 600 милиона по-малко, отколкото в сравнение с преди две години, а собствениците взимат по-малко кредити.

Увеличение има както при заплатите, така и при приходите на клубовете.

Има сериозна дупка в класацията за най-богатите отбори, като заплатите в първия в това подреждане са над три пъти по-високи в сравнение с тези в 25-я в класацията.

Смените на треньорите също вече са по-чести.

Инфантино заключва: "През последните три години в клубния футбол, почти 2000 треньори са били сменени, а загубите на клубовете все още са високи - общо възлизат на над 4 милиарда евро, така че трябва ние, във футболното семейство, да продължим да търсим стабилност, да мислим по-дългосрочно, и да сме по-постоянни."