Българският партньор на фондация Homeless World Cup „Спортс Мениджмънт България” е заявил страната ни като кандидат за домакинство на световното първенство по футбол за бездомни хора през 2016 година. Това заяви на специална пресконференция днес изпълнителният директор на компанията Виктор Кирков. „Домакинът на Мондиал 2016 би трябвало да бъде избран в началото на следващата година. Все още нямам информация кои са останалите кандидати, но шансовете ни се увеличават, ако няма страни извън Европа, които да са изявили желание да организират престижния форум. В последните години фондация Homeless World Cup има практика да редува нашия континент с другите при предоставянето на домакинство в две последователни години. Например тази година турнирът ще бъде в Чили, а догодина ще е в Холандия. Дори и да не получим правото да организираме Мондиал 2016, година по-късно шансовете ни ще бъдат много по-големи”, обясни Кирков.

Същевременно стана ясно, че на световното първенство в Чили през октомври тази година „Отбор на надеждата” ще бъде воден от селекционера Младен Христов, който през 2013 г. беше помощник-треньор на националния отбор и води столичния тим за втори пореден сезон. Тази година проектът ще обхване млади хора в неравностойно положение от шест населени места в страната – градовете София, Пловдив, Стара Загора, Лом, Брацигово и село Доганово.

На днешната пресконференция бяха представени и новите посланици на отбора – актрисата Теодора Духовникова и писателя Георги Господинов. Двамата ще вземат участие в съвместни инициативи със „Спортс Мениджмънт България”, които ще обхванат деца и младежи в неравностойно положение и извън „Отбор на надеждата”. Предвижда се провеждането на благотворителен турнир по стрийт футбол с участието на известни бъргарски писатели и актьори. А през лятото, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, ще се проведе конкурс за разказ на тема „Аз и моята история” във всички социални институции за лица под 18 години в страната. Председател на журито ще бъде Георги Господинов.