В САЩ почетоха паметта на жертвите на атентата, извършен преди година по време на Бостънския маратон. На 15 април 2013 г. в центъра на Бостън недалеч от финала на маратона се взривиха две бомби в период от 12 секунди. Загинаха трима души, а над 260 бяха ранени.

Властите в САЩ смятат, че организатори и изпълнители на взривовете са братя Царнаеви – 26- годишният Тамерлан и 20-годишният Джохар. Няколко дни след атентата Тамерлан бе убит в престрелка с полицията, а Джохар бе открит в лодка в задания двор на една от къщите в предградие на Бостън и след провеждането на спецоперацията бе арестуван.

През юли се състояха първите съдебни слушания по делото срещу него. Царнаев не се призна за виновен по нито едно от 30-те повдигнати срещу него обвинения. В церемонията в памет на жертвите, която се проведе в центъра на града, взеха участие вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, кметът на Бостън Мартин Уолш, губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик, както и роднини на загиналите и пострадали в резултат на атентата. В 14.30 часа местно време на мястото на взривовете бе вдигнат американският флаг и бе обявена минута мълчание.