"Винаги ще има липса на пари, ако не се разпределят правилно. Целият извод е, че трябва нова държавна стратегия в спорта. Трябва да се построи една пирамида и да се почне от долу - клубовете", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова.

Костадинова говори пред медиите веднага след проведеното редовно отчетно събрание на БОК.

"Тук се чуха много мнения. Благодаря на всички, които се изказаха позитивно и негативно. Форумът на БОК е събрал най-достойните хора на България - всички представители на федерации и индивидуални членове. Тук може да се каже всичко за нашата кухня. Изказването на г-н Димитров не ми допадна. Аз мисля, че всеки спортист, който покрие квота от международната федерация или от международния олимпийски комитет трябва участва на Олимпийски игри. Сега, да не говорим, че в зимните спортове има отстъпления. Единственото хубаво нещо бе Сани Жекова. Имаше федерации, които бяха финансирани в целия олимпийски цикъл и те нямаха квоти", каза още Костадинова.

"Аз лично бих казала, че федерациите са извор на нашето знание в какво състояние се намира даден спортист. Ако федерацията не ни информира кой е в спортна форма, кой е контузен, кой ще участва и т.н., ние не можем да знаем. Контролът трябва да се прави от министерството на младежта и спорта. Самата федерация дава информация за състоянието. Преди Сочи събрах различните представители на федерациите и те казаха, че състезателите им са в отлично здраве и няма контузени, а аз им пожелах успех. Всичко, което се искаше от нас като логистика, като отношение го получиха. За мен беше важно тяхното мнение. Като се върнем назад в годините, от всичките олимпийски игри, ние имаме само шест медала. Ясно си давах сметка какво е нашето състояние, преди да заминат спортистите. На ум си мислих, че Сани Жекова ще е шеста. Според мен ние изгубихме един бронзов медал. Свалям й шапка, много е талантлива и интелигентна. Тя даде такова интервю, че накара цял свят да й се поклони. Тя потърси грешката в себе си. Каза за тази спортистка - италианката, която я препъна по пътя за бронзовия медал, че я разбира, че и тя е била млада и няма лоши чувства към нея. Пак казвам, нека да не сме негативни. Минала съм го този път, чупила съм си крака и пак съм скачала. Нека някои хора, които не са си слагали маратонки и шорти, да не дават мнение на БОК", добави председателят на БОК.

"Надявам се, че това, което ни се полага ще се случи в Рио де Жанейро. Идва друго поколение, други времена. Ние сме други хора. Нека да ценим това, което имаме. Аз съм доволна от този форум. Хората задаваха различни въпроси и явно спорта ги вълнува. Но не е тук мястото. Но като дават такива критики, нека и да помагат. Ние сме обществена организация и помагаме на всички наши колеги, било то за разговор за бивши спортисти на по-сериозна възраст и техните операции. Аз лично никого не съм върнала. Винаги съм помагала на всеки, който е пожелал. Но не бива да се критикува само и без да се дава рецепта", добави Костадинова.